Nagyvilág

2008.03.07. 07:44

Gyógyszerszennyezési "vád" Kína ellen

<p>Az amerikai egészségügyi hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy Kínából származó alapanyagok vannak abban a véralvadásgátló szerben, amely feltehetőleg 19 ember halálát okozta az Egyesült Államokban - közölte az AFP francia hírügynökség.<BR /><BR /></p>

Egyelőre nem közölték, hogy milyen szennyező anyagot vagy anyagokat találtak az úgynevezett heparin készítményben, amelynek gyártója egy amerikai cég.

A szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (FDA) február 11-én közölte, hogy a gyártó, a Baxter International korlátozott számban visszavonta a szert, bő két héttel később pedig az egész Egyesült Államok területéről bevonták az összes készítményt. A Baxter csak 4 halálesetet ismert el eddig a szerrel összefüggésben.

Az FDA azt is közölte, hogy egy ugyancsak véralvadásgátló Németországban sok betegnél súlyos allergiás reakciókat váltott ki. Azt még nem tudni, hogy Németországban is voltak- e halálesetek a szer miatt.

"Egyelőre nem tudjuk, hogy szennyezettek-e azok a véralvadásgátló szerek, amiket világszerte kapni lehet, de nyomozunk" - mondta az FDA egyik vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!