Nagyvilág

2008.03.08. 18:32

Bush megvétózta a törvényt, a CIA alkalmazhatja a kemény vallatási technikákat

<p>Az amerikai elnök bejelentette szombaton, hogy megvétózta azt a törvényt, amely megtiltaná a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) olyan "kemény" kihallgatási eszközök alkalmazását, mint a szimulált vízbefojtás.</p>

George Bush szerint, ha a jogszabályt bevezették volna, akkor "a terrorizmus elleni háború egyik legértékesebb eszközét" vették volna el a titkosszolgálattól.

Az amerikai elnök szerint a hadsereggel ellentétben a CIA-nak szüksége van "speciális kihallgatási technikákra".

Ezeket: például a szimulált vízbefojtást, amikor a fogoly azt hiszi, hogy meg fog fulladni; a hidegszobát, amikor egy fagyos szobában kell meztelenül állnia, miközben vízzel locsolják; vagy azt, hogy 40 vagy több órán keresztüli nem ülhet le, az emberi jogi szervezetek és több ország kormánya is kínzásnak minősíti.

George Bush szerint azonban éppen ezek a technikák, amelyeket a világ legveszélyesebb terroristáinak kihallgatására fejlesztettek ki, biztosítják az Egyesült Államok biztonságát.

Az elnöki vétót kétharmados többséggel felülbírálhatná a kongresszus, de az elemzők szerint erre kevés az esély, mivel a törvényt eredetileg is csak kis többséggel szavazták meg.

A CIA egyébként február elején ismerte el, hogy korábban három emberen - magas rangú Al Kaida tagokon alkalmazták a szimulált vízbefojtást.

  • Alkalmazta a szimulált vízbefojtást a CIA
  • Bush: Irán veszélyezteti a világbékét
  • Bush nem áll szóba egy Castróval sem
  • Bush változást vár
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!