Nagyvilág

2008.03.11. 10:51

A kárpátaljai szeparatizmus ellen tüntetnek

<p>Kijev-Ungvár – A Kárpátalján tapasztalható szeparatista törekvések elleni tüntetést szervez szerdára az Elnöki Titkárság előtt több ukrán nacionalista párt és mozgalom.</p>

A holnap délelőtt 10 órára meghirdetett tiltakozási akción az Ukrán Nemzeti Szövetség- Ukrán Nemzeti Önvédelem (UNA-UNSZO), az Ukrán Párt, a Sztepan Bandera nevét viselő Trizub, az Ukrán Nacionalisták Szervezete és más ultranacionalista erők aktivistái jelezték részvételüket.

Az ukrán államfőhöz az alábbi három pontból álló követelést akarják benyújtani: 1. A kárpátaljai szeparatizmus haladéktalan beszüntetését. 2. A Kárpátalja Megyei Tanács képviselőinek és mindazon személyek büntetőjogi felelősségrevonása, akik cselekedeteikkel az állam szétrombolásán munkálkodnak. 3. Követelik Ukrajna elnökétől, mint az Alkotmány garantálójától az Ukrán Állam territoriális egységének biztosítását.

Ezzel egyidőben a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elé is tüntetést hirdettek a felsorolt mozgalmak kárpátaljai szervezetei. Képviselőik a fentebb felsoroltak mellett a megye kormányzójának lemondását és felelősségre vonását is követelik.

A tiltakozást a nacionalista pártok és mozgalmak részéről egyrészt az váltotta ki, hogy a Kárpátalja Megyei Tanács tavaly a ruszin nemzetiség elismerése mellett tört lándzsát, s azóta a helyi ruszin szervezetek egyre aktívabban hangozatják az autonómiához való jogukat. Másrészt felháborítónak tartják, hogy Ukrajna területén a magyar államiságot jelképező emlékjelek – értik ezalatt a munkácsi turult és a vereckei honfoglalási emlékművet – kerülnek felállításra, illetve azt, hogy egy hatályos törvényi rendelkezés alapján lehetőség van arra, hogy a magyarlakta települések polgármesteri hivatalaira az ukrán zászló mellé egy idegen állam – azaz Magyarország – lobogóját is kitűzzék.
– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!