Nagyvilág

2008.02.27. 12:58

Hetvenöt éve gyújtották fel a berlini Reichstagot

<p>Hetvenöt esztendővel ezelőtt, 1933 február 27-én este gyulladt ki a berlini parlament, a Reichstag épülete. Az egy hónappal korábban (1933 január 30.-án) hatalomra jutott Adolf Hitler és náci szövetségesei számára a tűz jeladás volt, hogy fokozzák a második világháborúba torkoló terrorjukat Németországban, majd külföldön is.<BR /></p>

A Spree-partján 1884 és 1894 között, neoreneszánsz stílusban született Birodalmi Gyűlés Épülete, a Reichstag 1933 február 27-én este gyulladt ki. A német elnök, Hindenburg a katasztrófa másnapján rendeletileg megszüntette a weimari alkotmányban foglalt demokratikus jogokat. A Reichstag felgyújtásának vádjával halálra ítélték és 1934 elején kivégzeték a holland anarcho-szindikalistát, Marinus van der Lubbe-t. A holland fiatalember halálos ítéletét később az NSZK-ban börtönbüntetésre változtatták, majd a nácikorszak politikai pereinek döntéseihez hasonlóan a közelmúltban érvénytelenítették.

Van der Lubbe-n kívül másoknak is bíróság elé kellett állniuk a tűzkatasztrófa miatt. Georgi Dimitrov és társai maratoni, lipcsei perében azonban a bolgár kommunistát felmentették a Reichstag felgyújtásának vádja alól - a "balhét" van der Lubbe "vitte el".

Hitler kancellár és miniszterei, honatyái 1933 tavaszán a tűz martalékává lett parlamenti nagy tanácsteremből a Kroll-Operbe tették át székhelyüket. A náci diktatúrában "színházasdi" lett a delegáltak munkája.

Napjainkban ismét parlamentként működik a teljesen renovált és modernizált Reichstag. A 90-es évek végén költözött át az alsóház, a Bundestag BonnbólBerlinbe. Az új üvegkupola a német demokrácia átláthatóságát tükrözi, a polgárok (turisták) a hét minden napján, este 10 óráig látogathatják a történelmi épületet.

Arról napjainkban is megoszlanak a vélemények, hogy a van der Lubbe avagy más okozta-e az 1933 február 27-i tüzet, miként azt sem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy fasiszta provokáció avagy kommunista merénylet áll-e a katasztrófa hátterében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!