Nagyvilág

2008.02.22. 12:22

Boszniai Szerb Köztársaság: referendum az elszakadásról?

<p>A Boszniai Szerb Köztársaság (RSZ) népszavazást fog kiírni saját jogi státusáról, ha az ENSZ tagországok többsége, első sorban az Európai Unió elismeri a független Koszovót- döntött a Banya Luka-i törvényhozás.</p>

A képviselők minderről határozatot fogadtak el. A dokumentum szerint Koszovó elismerése új nemzetközi hivatkozási alapot teremt. Kiemeli azt is, hogy ha Bosznia nem fogadja el a Szerb Köztársaság szándékait, nyomást gyakorol rá, emellett elismeri Koszovót, akkor az RSZ elindítja azt a folyamatot, amellyel saját államiságát hozhatja létre.

A képviselők a határozatban egyúttal elvetették a dél-szerbiai tartomány elismerését, és elutasították Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását. A politikusok kiemelték: a térség stabilitását a nemzetközileg elismert határok sérthetetlensége és az államok területi integritásának garantálása biztosíthatja. Mint a dokumentumban fogalmaztak: az egyoldalúan kikiáltott függetlenség veszélyes nemzetközi precedenst teremt. A képviselők fölszólították Bosznia vezetését, hogy ne ismerjék el Koszovót és ne létesítsenek vele diplomáciai kapcsolatot. A köztársaság polgárait pedig nyugalomra intették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!