Nagyvilág

2007.12.05. 15:28

Ukrán szemét úszik a Tiszán

<p>Harmadfokú vízminőségvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza középső szakaszán, az Ukrajnából érkező kommunális hulladék miatt.</p>

A becslések szerint a műanyag flakonok, üvegek és uszadékok, amelyek 20-30 kilométer hosszan usznak a folyón akár a több száz köbmétert is elérhetik. Vona Titusz a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTIKÖVIZIG) szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a hulladékot az árhullám miatt várhatóan csak pénteken kezdik kiemelni a Tiszából.

Az ukrán háztrtási hulladékot az áradás mosta a folyóba.

A szennyezést a Tisza mellett a Bodrogon is észlelték. A Tiszán levonuló szemét nem tartalmaz veszélyes hulladékot, a környezetvédelmi hatóságok szakemberei azonban folyamatosan figyelik. A KÖTIKÖVIZIG szóvivője elmondta, hogy a szennyezés csütörtök délután ér a kiskörei vízi erőműhöz.

A hulladékot azonban csak leghamarabb pénteken tudják kiszedni az áradás miatt. A szemetet a tiszafüredi hulladéklerakóba szállítják majd.

A Tiszát és a Bodrogot ért eddigi legnagyobb, Ukrajnából érkező kommunális szennyezés 2004-ben volt, amikor Tokajnál 2400 köbméter hulladékot távolítottak el a víz felszínéről úgy, hogy uszályokkal elállták a szennyezés útját és markolóval kiszedték a szemetet. Akkor a munkálatok 20 millió forintba kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!