Nagyvilág

2007.12.27. 11:03

Putyint és Sztálint dicsőíti az új orosz történelem tankönyv

<p>A külföldi oroszellenes hangulatra ad választ az az új történelem tankönyv, amely dicséri Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz elnököt, és igazolja Sztálin diktatúráját - idézte a könyv szerkesztőjét a Kommerszant orosz napilap csütörtökön.</p>

Az Orosz történelem 1945-2007 című könyvet öt orosz régió iskoláiban fogják kipróbálni, mielőtt jóváhagynák az országos bevezetését.

Az Alexander Filippov szerkesztette tankönyvben Sztálin és Brezsnyev jó pontokat kapnak, és a szöveg igazolja az elnyomást és a diktatúrát. Borisz Jelcin elnöksége az 1990-es években "krízisként" szerepel, Putyin uralma viszont "hatékony" a könyv szerint. A szerzők Mihail Hodorkovszki, a Jukosz olajvállalat vezetőjének bebörtönzését is pozitív lépésként írják le.

Az új tankönyv ezer kinyomtatott példányát elküldték az érintett iskoláknak, ahol 2008-ban ebből tanulnak majd a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!