Nagyvilág

2007.12.18. 16:42

Piacon egy forradalmian új HIV-tabletta az EU-ban

<p>Egy új európai uniós rendelkezés értelmében keddtől lehet az Unió területén árulni azt a HIV-kezelésére alkalmas tablettát, amelyből elég mindössze napi egy darabot bevenni.</p>

A gyógyszer először Németországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában jelenik meg a gyógyszertárakban.

Az Atriplát szakértők forradalmi újításnak tartják az immunhiányos tünetegyüttes, azaz a HIV kezelésében. Azok, akiknek korábbi fejlesztésű gyógyszereket írtak fel, 10 évvel ezelőtt akár napi 30 tablettát is kénytelenek voltak bevenni. Az új patikaszer a három eddig létező gyógyszert, az efavirenzet, a tenofovirt és az emtricitabinét kombinálja, amelyek három konkurens gyógyszercég termékei. A Gilead Sciences, a Bristol Myers-Squibb és a Merck Sharp and Dohme szóvivői elmondták, nem volt egyszerű folyamat az új medicína összeállítása.

Az EU döntését követően az Atriplát a szigetországban is árusítani kezdik, de a társadalombiztosítás helyi igazgatóságán múlik, támogatja-e a tabletta felírását. Az új gyógyszer nem csökkenti a fertőzés átadásának veszélyét, bár brit orvosok szerint gyakorlatilag normalizálja a HIV-vel fertőzött páciens állapotát.

A Merck cég a készítmény afrikai terjesztését tervezi, csökkentett áron. Mint Lisa Power, a Terrence Higgins HIV ellenes brit alapítvány vezetője elmondta, az egy tablettában bevehető gyógyszerkombináció óriási lépés a HIV-fertőzöttek életének normalizálásában.

Az Egyesült Államokban az első, egy tablettában bevehető felnőttek HIV-kezelésére alkalmas gyógyszert júliusban dobták piacra, és a harmadik negyedévben több mint 240 millió dollár értékben adtak el belőle.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!