Nagyvilág

2007.12.20. 21:18

Ünnepségek a határsorompók lebontása alkalmából

<p>Csütörtökön a szlovák-osztrák határon a két ország kormányfőjének részvételével kezdődött háromnapos ünnepség a határok gyakorlati megszűnése alakalmából.</p>

Pozsony közelében, a Petrzalka - Berg ((petrzsalka)) határátkelőhelyen Robert Fico szlovák miniszterelnök és Alfred Gusenbauer osztrák kancellár bontotta le a határsorompót.

A Pozsony melletti szlovák-osztrák határátkelőhelyen koncertek, tűzi játék, sőt diszkó is lesz a következő három napban.

A szlovák-cseh határon, Stary Hrozenkovnál ((hrozsenkov)) a két ország belügyminisztere vesz részt a határok megszüntetésével kapcsolatos ünnepségeken.

magyar-osztrák határon eredetileg Benita Ferrero-Waldner, az EU külkapcsolati biztosa vett volna részt az ünnepélyes határmegszüntetésen, de végül Takács Albert magyar és Günther Platter osztrák belügyminiszter bontotta le a sorompót.

Gyurcsány Ferenc kormányfő este 11-kor mond beszédet a hegyeshalmi határátkelőhelyen.

A schengeni megállapodást - amely szerint a tagországok közötti határon nincs határellenőrzés - 1985-ben 15 állam írta alá. Ezekhez most csatlakozik a 2004-es 10 új EU-tag közül 9.

A 15 régi schengeni tagállam: Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Luxemburg, Németország, Norvégia (amely az EU-nak nem tagja) Olaszország, Portugália, Spanyolország és Svédország.

A 9 új állam, amely most csatlakozik: Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia.

Ezzel a schengeni zóna, amelynek csak a külső határain van ellenőrzés, 24 államra bővül, amelyben összesen 400 millió ember él.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!