Nagyvilág

2007.12.11. 14:34

Nem kapott bizalmat Julia Timosenko ukrán kormányfő-jelölt

<p>Nem kapta meg kedden első nekifutásra a kormányfővé választásához szükséges számú szavazatot az ukrán törvényhozásban, a Legfelső Tanácsban Julija Timosenko, a nevét viselő párt, a BJuT vezére.</p>

A bizalmi szavazás kudarca váratlan, mert Timosenko koalíciójának többsége van a parlamentben, ha nem is nagy. Timosenkót saját pártján, a BJuT-on kívül támogatja a Viktor Juscsenko államfő mögött álló Mi Ukrajnánk - Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) választási tömörülés is.

De a bizalmi szavazáskor a politikus asszony, aki 2005-ben már betöltötte a miniszterelnöki posztot, végül is csak 225 szavazatot szerzett a 450 fős törvényhozásban. Ez a megválasztásához szükségesnél eggyel kevesebb.

Mint utólag kiderült, a koalíciós többség egyik képviselőjének szavazókártyája csütörtököt mondott a kritikus pillanatban. Az eset után szünetet hirdettek a törvényhozás munkájában.A BJuT és az NU-NSZ mindössze 227 fős többséggel rendelkezik az ukrán Legfelső  Tanácsban a szeptemberi előrehozott parlamenti választásokat követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!