Nagyvilág

2007.12.29. 09:06

Kiszabadult az ausztrál tálib

<p>Szombaton kiengedték a börtönből az ausztrál tálibként elhíresült David Hickset, akit terroristák segítése miatt ítéltek el az Egyesült Államokban.</p>

A büntetését Ausztráliában letöltő Hickset 2001-ben fogták el az amerikaiak Afganisztánban, és több mint öt évet töltött a Guantanamón található börtöntáborban.

A férfit 2007 márciusában hét év börtönbüntetésre ítélték. A Pentagon eredetileg összeesküvéssel, és gyilkossági kísérlettel akarta vádolni, de végül egy vádalku értelmében csak terroristák segítése miatt ítélték el, és mindössze kilenc hónapot kellett leülnie ausztrál börtönben. A férfi vállalta azt is, hogy nem perli be az Egyesült Államokat a guantanamói börtöntáborban elszenvedett sérelmekért.

Egy ausztrál bíróság az elmúlt hónapban úgy döntött, hogy a 32 éves férfi továbbra is biztonsági kockázatot jelent, és korlátozta szabad mozgását.

Hicks egy évig nem hagyhatja el Ausztráliát, egy héten háromszor jelentkeznie kell a rendőrségen, és éjszakánként nem léphet utcára.

Kapcsolódó anyagok:

  • A terroristák célkeresztjében Skócia?
  • Szeptember 11 - Új Bin Laden videó várható
  • Terrortámadás az USA-ban
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!