Nagyvilág

2007.12.08. 13:34

Iguána-invázió egy amerikai szigeten

<p>Meggyűlt a bajuk Gasparilla lakóinak az idegen betolakodókkal, így harcot hirdettek ellenük. A Florida partjainál fekvő kis sziget polgárai sörétes puskát ragadtak, hogy megoldják a problémát.</p>

A gondot pedig nem más, mint a fekete iguána jelenti. Az eredetileg Mexikóban őshonos hüllő ugyanis nagyon elszaporodott Gasparillán. A helyiek nem tudnak már mit tenni az agresszív állatok ellen.

Arra panaszkodnak, hogy az iguánák földúlják kertjeiket, de az igazi gondot az jelenti, hogy a hüllők elrágják az elektromos vezetékeket, megeszik a védett teknősök valamint a madarak tojásait. Az iguánák emellett szalmonella-hordozók is. Arra is volt példa, hogy a lakosok a vécéjükben találtak úszkáló iguánákat. Az egyik lakos azt mondta: egy hüllő megtámadta és megharapta a kutyáját.

A kis szigeten 1200 állandó lakó és tízszer ennyi iguána él. A hüllők még az 1970-es években kerültek Gasparillára, azóta szaporodtak el. A polgárok megelégelték az iguánák randalírozását, ezért szakembert fogadtak, hogy kiirtsa a betolakodókat. George Cera eddig 4000 hüllőt lőtt le a szigeten, de azt mondja: a neheze még hátravan.

Még több állatvilág:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!