Nagyvilág

2007.12.11. 11:20

Fogynak a pingvinek a Déli-sarkon

<p>A globális klímaváltozás az Antarktiszon élő pingvinek fennmaradását is veszélyezteti - derül ki a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet most elkészült tanulmányából.</p>

A kutatók szerint ennek legfőbb oka az, hogy egyre csökken a jégtakaró, ahol az állatok fiókáikat felnevelik, a felmelegedés, illetve a túlhalászás miatt pedig egyre kevesebb az ennivaló

is.

Az Antarktisz ötször gyorsabban melegszik, mint bolygónk más területei; ma már 40 százalékkal kisebb, mint 26 évvel ezelőtt. Az enyhébb telek és a viharosabb szelek miatt a jégtakaró néha hamarabb olvad el, mint ahogy a fiókák felnőnek és úszni tudnak, így ilyenkor a biztos pusztulás vár rájuk.

A globális felmelegedés miatt a pingvinek fő táplálékát adó apró rákok mennyisége is csökkent. Élelem híján a kantáros pingvinek egyes kolóniái például csak 30-60 százalékkal kevesebb fiókát tudnak felnevelni. Ugyanez tapasztalható a szamárpingvineknél is - írja a WWF.

A világon élő legnagyobb testű pingvin, a császárpingvin kolóniái közül több szintén a felére csökkent az elmúlt 50 évben. Az Antarktisz északnyugati partjainál élő Adelie pingvinek száma pedig 65 százalékkal csökkent az elmúlt 25 évben.

Kapcsolódó anyagok:

  • Koncertek a globális felmelegedés ellen
  • Hosszú menetelés a felmelegedés ellen
  • 100 milliárdos kárt okoztak a viharok és árvizek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!