Nagyvilág

2007.12.19. 21:51

Félnek az osztrákok a határnyitástól

<p>Félnek a határnyitástól az osztrákok. A legtöbb településen a schengeni egyezmény életbe lépése után is korlátozzák a határon átvezető utakon a gépjármű-közlekedést.</p>

Az önkormányzatok sok helyen behajtani tilos táblát tesznek ki. A határ mentén élők elsősorban a forgalom és a bűnözés növekedésétől tartanak.

A csütörtök éjféltől érvényes határnyitás ellenére Fertőmeggyesnél például továbbra is csak gyalog és kerékpárral lehet átjutni a határon. A személy- és teherjárművek forgalmát behajtani tilos táblával korlátozzák.

Nem akarjuk, hogy átjáróház legyen a falu, a forgalom inkább maradjon meg a főutakon. Mindenképpen meg akarjuk akadályozni, hogy erre kerüljenek a személy- és a tehergépkocsik - mondta a Független Hírügynökségnek Peter Vargyas, Fertőmeggyes polgármestere.

Az osztrákok azonban nem csak a forgalomnövekedéstől tartanak, hanem attól is, hogy a térségben jelentősen nő majd a bűncselekmények száma. A Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitány azt mondja, a tapasztalatok mást mutatnak.

Szerinte nincs ok az aggodalomra. Az Ausztriában elfogott bűnelkövetőknek mindössze 30 százaléka külföldi állampolgár, és ezen belül elenyésző a magyarok száma - mondta a Független Hírügynökségnek Szabadfi Árpád.

A határövezetben élők megnyugtatása érdekében csütörtök éjféltől 1500 osztrák katona járőrözik majd a környéken, de maradnak azok a rendőrök is, akik eddig a határállomásokon teljesítettek szolgálatot. A különbség csak annyi lesz, hogy ők mostantól meglepetésszerűen ellenőriznek a határövezetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!