Nagyvilág

2007.12.11. 16:02

EU-REFORMSZERZŐDÉS

<p>A dán miniszterelnök, Anders Fogh Rasmussen kedden kijelentette, hogy országában nem lesz népszavazás az EU csütörtökön aláírandó Reformszerződéséről.</p>

15:40: A brit kormányfő aláírja a reformszerződést, de nem az ünnepélyes aláíráskor
Gordon Brown
brit miniszterelnök csütörtökön aláírja az Európai Unió reformszerződését Portugáliában, de az ünnepélyes ceremónián nem vesz majd részt - jelentette be kedden a Brown szóvivője. Korábban találgatások láttak napvilágot a brit miniszterelnök jelenlétével kapcsolatban, mert az aláírási ünnepséggel egy időben egy brit parlamenti bizottság előtt kell megjelennie..

Brown a meghallgatás után azonnal elindul Lisszabonba, hogy a Nagy-Britanniában erősen vitatott reformszerződést aláírja. A szerződés kritikusai szerint a dokumentum ugyanaz, mint a 2005-ben megbukott uniós alkotmány.

A reformszerződés hivatott kiváltani az Unió alkotmányos szerződését, amelyre Hollandia és Franciaország két éve népszavazáson mondott nemet. Az alkotmányt azért hozták létre, hogy megreformálják az Unió működését. A szabályokat ugyanis 6 tagállamra határozták meg, 2007. január elsején pedig 27 tagúra bővült az EU.

15:08: Dánia nem tart népszavazást az EU Reformszerződéséről
Ez a szerződés jó Dánia és az Európai Unió számára is, ezért a kormány úgy döntött, hogy a szerződést a parlament fogja ratifikálni, és nem népszavazás" - közölte Rasmussen szokásos heti sajtóértekezletén.

"A Reformszerződés nem ad át dán szuverenitást az EU-nak, ezért nincs szükség népszavazásra" - érvelt a dán kormányfő.

A dán alkotmány szerint olyan esetben, ha egy szerződéssel Dánia szuverenitásának egy része nemzetközi szervezethez kerül át, a szerződésről népszavazást kell rendezni. A koppenhágai kormány a döntés előtt jogi szakértőket kérdezett meg a Reformszerződésről.

Dánia az EU egyik ismert euroszkeptikus tagállama. Annak idején népszavazással utasította el az euróra való áttérést, és ugyancsak népszavazással kötött ki magának kimaradást bizonyos uniós közös politikákból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!