Nagyvilág

2007.12.13. 16:20

ETA vezetőt ad ki Párizs Madridnak

<p>Csütörtökön Franciaország kiadja Spanyolországnak az ETA baszk terrorszervezet egyik volt vezetőjét - jelentette az AFP francia hírügynökség spanyol rendőrségi forrásokra hivatkozva.</p>

Javier Gracia Gaztelu, becenevén "Txapote" (((ejtsd:Csapot))), hat éve ül francia börtönbenterrorista szervezkedés miatt, Spanyolországban gyilkosságokért kell felelnie.

Tavaly decemberben 30 éves börtönbüntetésre ítélte egy spanyol bíróság Gaztelut, mert megölte Gregorio Ordenez konzervatív képviselőt. Az ítélet kötelezte Txapote-ot, hogy fizessen fél millió eurós, több mint 126 millió forintos kártérítést az áldozat családjának.

A spanyol hatóságok szerint Gasztelu egy ETA kommandó parancsnoka volt. 1994-ben egy rendőrt,1996-ban egy szocialista politikust, 1997-ben egy önkormányzati képviselőt ölt meg. A gyilkosságokért és egy diszkó felrobbantásáért összesen 206 évre ítélték Txapote-ot különböző bíróságok.

Franciaország hamarosan kiad Madridnak egy másik ETA terroristát is, José Antonio Zurutuza Sarasolát, akit három ember megölésével vádolnak a spanyol hatóságok. Az ETA tagjai december elején két spanyol rendőrt öltekm meg egy dél-franciaországi lövöldözésben, a három elkövető közül kettőt azóta elfogtak a hatóságok.

A spanyolországi baszk területek elszakadásáért küzdő ETA több mint 800 ember haláláért felel az elmúlt 40 évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!