Nagyvilág

2007.12.27. 15:51

Bosznia 2015-ig NATO-tag szeretne lenni

<p>Bosznia - Hercegovina 2015-ig a NATO tagja szeretne lenni - közölte az ország védelmi minisztere egy csütörtöki lapinterjúban.</p>

Selmo Cikotic ((e.: szelmo cikotics)) úgy vélte, hogy" Bosznia 2012 és 2015 között kaphat meghívást" a Szövetségbe.

A balkáni ország ugyanis végrehajtotta a szükséges rendőrségi reformot, valamint a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel is együttműködik. Bosznia 2006-ban csatlakozott a NATO partnerség a békéért elnevezésű programjához. Szarajevó arra számít, hogy a 2008-as bukaresti csúcson meghívást kap a Tagsági Akciótervhez, amely a csatlakozás előszobájának tekinthető.

A boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békeszerződés értelmében az ország két, nagy autonómiával rendelkező egységből áll: a Szerb Köztársaságból és a bosnyák-horvát Föderáció.

Mindkét entitásnak saját kormánya és parlamentje van. A szövetségi szintű törvénykezés ugyanakkor a békekötés óta nehézkesen haladt. A szerbek hosszú ideig gátolták a rendőrségi reform végrehajtását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!