Nagyvilág

2007.12.06. 06:52

A halálbüntetés utolsó órái New Jerseyben

<p>New Jersey - December 13-án eltörlik a halálbüntetést New Jerseyben, az Egyesült Államok legsűrűbben lakott keleti államában - adta hírül a National Public Radio helyi idő szerint szerda délután, miután a helyi szenátus a javaslatot már megszavazta.</p>

New  Jerseyben 1976 óta nem volt kivégzés, most 11 halálra ítélt, köztük egy nő várja a helyi törvényhozás alsóházának döntését, amely várhatóan egyhangúlag szavaz majd a halálbüntetés ellen. New  Jerseyben eddig 376 halálraítéltet végeztek ki, ennek alapján a középmezőnyben helyezkedik el az államok ezzel kapcsolatos listáján.

A New  York melletti kis államban a demokraták erősödő dominanciája vezetett a szemléletváltáshoz. New  Jersey a halálbüntetés eltörlésével egyike lesz annak a 14 államnak, ahol nem lehet a vádlottakat kivégezni. Szakértők szerint azzal, hogy New  Jerseyben várhatóan eltörlik a halálbüntetést, még nem változik meg a közfelfogás.

Fordulat akkor várható, ha azokban az államokban törlik el a halálos ítéleteket, melyek vezető szerepet játszanak a büntetés kiszabásában: Kaliforniában 660, Texasban 398, Floridában pedig 397 halálra ítélt él a börtönökben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!