Nagyvilág

2007.12.10. 13:29

A bajor miniszterelnök szerint korai a schengeni bővítés

<p>Günther Beckstein bajor tartományi miniszterelnök attól tart, hogy a shengeni határőrizeti rendszer kiterjesztése az új európai uniós tagországokra december 21-e után kaput nyit a bűnözők szabad beáramlása előtt.</p>

A politikus egy lapinterjúban érthetetlennek nevezte, hogy amíg az EU régi tagjai derogációval védelmezik munkaerőpiacukat és így a 2004-ben illetve 2007-ben taggá vált uniós országok becsületes szándékkal érkező, munkakereső polgárai csak különleges engedéllyel helyezkedhetnek el Nyugaton, addig a shengeni szerződés kiterjesztése miatt december 21-e után a bűnözők feltartóztatására alig lesz lehetőség.

Beckstein szerint a shengeni szerződést csak azután kellett volna kiterjeszteni az új tagországokra, amikor a jóléti szint kiegyenlítődött már a határ két oldalán. A tartományi miniszterelnök ennek ellenére leszögezte, hogy Bajorország megfelelő ellenintézkedések foganatosításával felkészült a határellenőrzés megszüntetéséből fakadó biztonsági hiányok kiegyensúlyozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!