Nagyvilág

2007.11.25. 12:46

ROMÁN EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁS: alacsony részvételt jeleznek

<p>A romániai európai parlamenti választások első három órájában a szavazásra jogosultak alig 3,7 százaléka adta le voksát.</p>

Délelőtt tíz óráig a legtöbben Hargita megyében szavaztak (5.25 százalék), a legkisebb érdeklődés pedig Bukarestben tapasztalható (2.67 százalék).

Románia 35 képviselőt küld az Európa Parlamentbe. Mivel az RMDSZ és Tőkés László nem jutott egyezségre a közös listáról, a szavazatok megoszlása következtében megtörténhet, hogy egyetlen EP képviselője sem lesz a romániai magyarságnak.

A közvélemény-kutatások adatai és a korábbi szavazásokon tapasztalt, egyre inkább csökkenő szavazási kedv alacsony részvételre mutat az EP-képviselők kijelölésén. A kolozsvári Krónika napilap számításai szerint, ha a román lakosság 46 százalékban vesz részt a választásokon, akkor a romániai magyar választók 61 százalékának kell az urnák előtt megjelennie, hogy mindhárom magyar jelölt mandátumhoz jusson.

Ezek: Frunda György és Sógor CsabaRMDSZ szenátorok, valamint Tőkés László református püspök, az EP választások egyedüli független jelöltje.

A választásokkal párhuzamosan zajló - a választási reform érdekében Traian Basescu államelnök kezdeményezte - népszavazás első adatai szerint délelőtt 7 és 11 óra között a választók 5,4 százaléka adta le voksát, itt is Bukarest kullog a sorban a legalacsonyabb - 4.11 százalékos - részvétellel.

Romániában a Traian Basescu menesztéséért ez év májusában szervezett utolsó népszavazáson délelőtt tíz órakor a választók 6,25 százaléka szavazott.

Korábbi becslések szerint a választási törvény módosításáért kiírt referendumon alacsony lesz a részvétel. Ennek legfőbb oka, hogy a lakosság nem érti, mit jelent a feltett kérdés, mely úgy fogalmaz: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a legközelebbi választásokon a parlamenti képviselőket és szenátorokat egyéni választókerületekben, kétfordulós többségi rendszerben válasszák meg?".

A referendum akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosultaknak legalább 50 százaléka járul az urnák elé.

Románia lakosságának szavazókedve folyamatosan csökken 1990 óta. Az akkori választások 86 százalékos részvételi arányát az ezt követő öt parlamenti választás és három referendum egyike sem érte el.

A Traian Basescu menesztéséért 2007. májusában szervezett referendumon a 18 millió szavazásra jogosult polgár alig 44 százaléka vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!