Nagyvilág

2007.11.01. 14:04

Jéghotel: művészi és extrém

<p>Az Északi-sarkkörttől 200 km-re, Lappföld északi részén immár 17 esztendeje minden évben felépítik az azóta már világhírűvé vált, grandiózus jégszállodát, amely a plafontól a pohárig jégből és hóból van. <dia width="850" height="630" alt="Icehotel 2007."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Icehotel_2007_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Icehotel 2007." /></a></dia></p>

A Jéghotel története egészen 1989-ig nyúlik vissza, mikor egy japán művészekből álló csoport szoborkiállítást rendezett egy Svédországban található kis községben, Jukkasjärviban. A művészeti rendezvényt továbbgondolva egy évvel később, 1990-ben felépítették a 60 négyzetméteres, Artic Hall nevet viselő iglut, ami kiállítóteremül szolgált egy francia művész számára.

undefinedNagy érdeklődés övezte a szokatlan kulturális rendezvényt. Bár nem hotelnek készült az iglu, a vendégek egy csoportja úgy döntött, eltölt egy éjszakát az extrém szálláson. Másnap elmondták: feledhetetlen, és csodálatos élményben volt részük, ami semmihez sem hasonlítható. Megszületett hát az Icehotel ötlete…

˝Torne-ból vétetett és Torne-ná lesz˝

A sok ezer tonna hóból és jégből készülő építészeti remekmű egyik táplálója a település melletti Torne folyó. A Torne rendkívül tiszta vizének, s a folyó örökös mozgásának köszönhető az alapanyagul szolgáló páratlanul tiszta jég – olvasható az icehotel.com-on.           

undefinedHogy kik vesznek részt az alkotó folyamatban? A különleges „jégtechnika” csínját-bínját ismerő, építési munkát végző csapaton túl szobrászművészek is. A világ minden tájáról érkeznek alkotók: Japánból, Hollandiából, Ausztráliából, az USÁ-ból, s Oroszországból is. Sokan már „törzstagoknak” számítanak: több éve rendszeresen visszajárnak, több éve növelik a jégszálló hírnevét kreativitásukkal.  

Minden évben egyre magasabbra teszik a lécet a szálloda építői. Például nagyobb az alapterület: a kezdeti 60 négyzetméternyi terület időközben tízszeresére nőtte ki magát, ezzel együtt persze a szobák száma is nőtt.

A komplexumban a vetítőterem, klubhelyiség mellett fellelhető egy kápolna, ahol lehetőség nyílik a lelki elmélyülésre, meditációra, s akár házasságkötésre is. De a legnagyobb népszerűségnek talán az Absolut icebar örvend, ahol a pohár is jégből van.

A különböző helyiségek (beleértve a szobákat is) mind-mind más stílusban, más művészi koncepció által, más szimbólumra építkezve születnek meg. Visszatérő a kör, csiga (mint újjászületés, életciklus) motívum, valamint a virágmotívum, s gömb forma. Uralkodó az eleganciát sugárzó nyúlánk szobor alak illetve az északi fény játékát foglyul ejtő struktúra is.

A szobrok elkészítése még november előtt kezdetét veszi, ám maga az épület munkálatai csak október végén, november elején kezdődnek, az átadás pedig rendszerint decemberben történik.

Mennyi az annyi?
Jogosan vetődik fel a kérdés, mennyit kóstál egy éjszaka a különös lakban? Nem mindegy, hogy főszezonban, illetve hétvégén vagy hétköznap vetődik oda a kíváncsi utazó, de átlagosan meg lehet úszni úgy 3 ezer SEK-ből. (A svéd koronában értendő ár átszámítva 78 ezer Ft.)
A minden évben más arcot, formát öltő szálloda a Torne folyóból születik meg, onnan táplálkozik, s áprilisban, mikor végez vele a tavaszi, melegebb idő, oda is tér vissza. Onnan vétetett, és azzá lesz.   

A szomszédban is van

A minden évben több ezer művészt és világutazót vonzó jégcsoda nem egyedülálló a Földön. 1990 után a nagy sikernek köszönhetően egyre több helyen épültek fel gigantikus igluk. Többek között Svájcban, Romániában és Kanadában is várják a szívélyes szállásadók a kalandvágyó turistákat, garantáltan fagyos fogadtatással.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!