Nagyvilág

2007.11.27. 12:25

Gorbacsov: Oroszország nélkül Európának nem lesz erős hangja a világban

<p>Európának bíznia kell Oroszországban - jelentette ki kedden a Világpolitikai Fórum budapesti tanácskozásán Mihail Gorbacsov.</p>

A szovjet Kommunista Párt utolsó főtitkára előadásában kiemelte: Oroszország legfontosabb partnere továbbra is Európa, legyen szó a gáz- és olajszállításról vagy bármi másról.

A volt főtitkár azt mondta: Moszkva a demokratikus fejlődés útját választotta, ezen halad most is, ám elképzelhető, hogy még hosszú utat kell megtennie céljai eléréséhez. A politikus Európáról szólva kiemelte: az Uniónak Oroszország nélkül nem lehet erős hangja a világban. "Jó orosz kapcsolatok nélkül nem lesz vezető szerepe a közösségnek a világban"- hangsúlyozta a peresztrojka atyja. Gorbacsov szerint az EU-nak különleges kapcsolatot kell ápolnia Moszkvával. Azt sem tartotta kizártnak az egykori szovjet vezető, hogy egyszer majd Oroszország is tagja lesz az Uniónak.

A veterán politikus szerint Európát alulértékelik a világban. Szerinte a kontinens úrrá tud lenni a gondokon. "Úgy látom, hogy most jön el Európa ideje"- tette hozzá Gorbacsov. Mint fogalmazott: ezt lehetőséget nem szabad elszalasztani. A volt főtitkár kiemelte: nem osztja azok véleményét, akik az Unió válságáról beszélnek, és azt mondják: fölbomolhat a közösség. Szerinte Európának a "világ mozdonyává kell válnia, és vezető szerepet betöltenie az új világrend építésében". A politikus arra sürgette az EU-t hogy mielőbb találja meg a tagállamok közös hangját, mert szerinte csak így lehet komoly befolyásoló tényező a világban.

A Világpolitikai Fórum megnyitóján Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a tudomány és tudás fontosságáról beszélt. Mint fogalmazott: a XXI. században a gazdaságot és a szociális vívmányokat csakis az innováció tarthatja fenn. A rendezvényre várták egyébként Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is, aki a költségvetés parlamenti szavazása miatt maradt távol- igaz, szerdán részt fog venni a vitában. Kedden Bajnai Gordon Területfejlesztési és Önkormányzati miniszter helyettesítette a miniszterelnököt. A tárcavezető beszédében azt mondta: az elkövetkező 7 év fordulópontot jelent Magyarország számára. Hozzá tette: az uniós pénzek fölhasználásával fölzárkózhatunk Európához.

A Világpolitikai Fórumot 2003-ban, Olaszországban hívták életre. Elnöknek Mihail Gorbacsovot választották meg. A mozgalomban volt elnökök, kormányfők, miniszterek mellett elismert közéleti személyek vesznek részt. A kétnapos budapesti tanácskozáson az idén 50 éves Európai Unió helyzetét vitatják meg a résztvevők.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!