Nagyvilág

2007.11.10. 14:04

Egy török tábornok szerint sosem késő a kurd szakadárokat megtámadni

<p>Sosincs késő katonai akciót indítani a kurd szakadárok ellen- jelentette ki a Hürriyet című török lap szombati számának a török hadsereg egyik tábornoka.</p>

Yasar Büyükanit azt mondta: "senki sem kedvtelésből indít meg egy akciót. Célokra és eredményekre egyaránt szükség van"- hangoztatta a tábornok.

Törökország azzal vádolja az iraki kurdokat, hogy támogatják a Kurd Munkáspárt (PKK) szakadár fegyvereseit, illetve, hogy a PKK tagjai iraki területeket használnak hátországként török célpontok elleni támadásaikhoz. Az Egyesült Államok is megszólalt az ügyben, és nyomást gyakorolt az iraki kurdokra is. Ennek hatására bezárták a szélsőségeseket is támogató párt irodáit a kurd autonóm területen.

A török-iraki határon október 21. óta feszült a helyzet: akkor kurd fegyveresek 12 török katonát öltek meg egy rajtaütésben, nyolcat pedig elraboltak. Őket csak múlt vasárnap engedték szabadon a PKK emberei.

A Kurd Munkáspártot az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartják nyilván. A PKK a független Kurdisztánért harcol. Az elmúlt 23 évben legalább 37 ezren vesztették életüket a szakadár fegyveresek merényleteiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!