Nagyvilág

2007.11.05. 10:53

A rendőrök és a tüntetők összecsaptak, Musarraf nincs házi őrizetben

<p>Több ügyvéd megsérült, amikor a pakisztáni rendőrség könnygázzal és gumibottal támadt a tüntetőkre Lahore város bíróságán hétfőn.</p>

Több ügyvéd megsérült, amikor a pakisztáni rendőrség könnygázzal és gumibottal támadt a tüntetőkre Lahore város bíróságán hétfőn - tudta meg az AFP francia hírügynökség szemtanúktól. A jogászok ebben a városban is a szükségállapot ellen tiltakoztak, amit Pervez Musarraf elnök szombaton vezetett be.

A rendőrség elfoglalta a bíróság épületét, ahol legalább ezer ügyvéd gyűlt össze. Több jogász megsérült és néhányan elájultak a könnygáz sűrű füstjétől - mondta az AFP helyszíni tudósítója. Az ország második legnépesebb városának rendőrfőnöke azt mondta, rendőrök is megsérültek, amikor az ügyvédek kövekkel dobálták őket. Több ügyvédet letartóztattak, mert megsértették az ötfősnél nagyobb csoportokra vonatkozó gyülekezési tilalmat - tette hozzá a rendőrfőnök.

A pakisztáni rendőrség és a tüntető ügyvédek már összecsaptak hétfőn Karacsiban és Ravalpindiben is. A fővárosban, Iszlámábádban lezárták a legfelső bíróságra vezető utakat a tiltakozó jogászok elől.

Eközben elterjedt a pletyka miszerint az ország katonai parancsnokhelyettese házi őrizet alá helyezte Pervez Musarraf elnököt. A pakisztáni kormány egy szóvivője tagadta a hírt. Musarraf elnök külföldi diplomatákkal találkozik az elnöki palotában - tette hozzá a szóvivő.

A szükségállapot kihirdetése után bizonytalanná vált Musarraf ígérete, miszerint lemond katonai vezetői posztjáról - mondta Tarik Azim tájékoztatási miniszterhelyettes az AFP-nek hétfőn. Musarraf jelenlegi ciklusa végére, november 15-re ígérte ezt a lépést, de még várta a legfelsőbb bíróság döntését újraválasztásának törvényességéről. Ez a bírósági ügy sokak szerint hozzájárult a szükségállapot kihirdetéséhez, ami a januárra tervezett parlamenti választásokat is veszélyeztetheti.

Az elnök arra hivatkozott szombati döntésénél, hogy az országban nagyon megszaporodtak az iszlám szélsőségesek erőszakos akciói. A szükségállapot azt jelenti, hogy felfüggesztették az alkotmányt, leváltották a legfelső bíróság fejét, letartóztattak 500 ellenzékit, és korlátozták a sajtó működését.

Kapcsolódó cikkek:

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!