Nagyvilág

2007.11.12. 07:33

A körhinta olajozottan forog tovább

<p>Körülbelül évi 50 milliárd eurós kárt okoz az Európai Uniónak és legalább 250 milliárd forintnyit Magyarországnak az úgynevezett körhinta-áfacsalás.</p>

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy volt APEH-revizorok és vámosok segítségével működtetett cégek is a hatóság látókörébe kerültek.

A rendszer úgy működik, hogy egy magyar cég elad például egy kamionnyi számítógép-alkatrészt egy másik uniós országban székhellyel rendelkező partnerének. Ez a cég az árut papíron továbbadja több, "adóparadicsomban" működő vállakozásnak, de az eladások közben az áruk értékét folyamatosan csökkentik.

Ezután egy magyar vállakozás potom áron megveszi az alkatrészeket, majd több apró vállalkozás között szórja szét. Ezek egy része hajléktalanok tulajdonában van. A kis cégek megemelt áron adják tovább az árut, ám az így keletkező áfát nem fizetik meg, a tőlük vásárló magyar társaság azonban visszaigényli azt. Végül az áru néhány legális eladáson keresztül visszajut az eredeti tulajdonosához, így a k! ör bezárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!