Múzeumok Éjszakája – Kossuth széke, Mátyás Corvinája, Ady halotti maszkja Debrecenben

Akt.:
Debrecen – Látványos programokkal, különleges tárgyakkal, köztük Kossuth székével, Mátyás király Corvina-kódexével és Ady Endre halotti maszkjával várják a debreceni múzeumi negyed látogatóit június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján – közölték a szervezők a rendezvény sajtótájékoztatóján szerdán a Déri Múzeumban.

Oláh István, a Református Nagytemplom lelkipásztora elmondta: templomukban őrzik Kossuth Lajos híres székét, amelyen a Habsburg-ház trónfosztásának bejelentésekor ült. Most elkészíttették a szék pontos mását, amelybe korabeli ruhákban, akár Kossuth kalapját viselve ülhetnek bele a Múzeumok éjszakájának látogatói, de látható lesz a Nagytemplomban a Vizsolyi Biblia eredeti példánya is.

Mátyás király és a reneszánsz a központi témája a Református Kollégium éjszakai programjainak – mutatott rá Oláh Róbert kollégiumi könyvtáros. A Mátyás és anyja, Szilágyi Erzsébet által kiadott – köztük debreceni keltezésű – oklevelek, arany- és ezüstérmek mellett most először lesz látható Debrecenben eredeti Mátyás Corvina, számos hasonmás kíséretében – jegyezte meg.

Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese kiemelte: több évig tartó felújítás után ismét látogatható a múzeum valamennyi kiállítása.

Elmondta: a Hősök, felfedezők, újítók elnevezésű nívódíj pályázaton nyertes programjuk keretében hétköznapi hősöket, tanárokat mutatnak be: a diákok által kiválasztott legsokszínűbb rajtanár, legköltőibb irodalomtanár, leglendületesebb fizikatanár és a “leglegendásabb” történelemtanár tart majd rendhagyó órát múzeumi környezetben.

A Debreceni Irodalom Házában Ady-relikviákat mutatnak be, köztük a költő halotti maszkját, amit erre az egy éjszakára kapnak kölcsön a Petőfi Irodalmi Múzeumtól – jegyezte meg Lakner Lajos.

Kónya Ábel, a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ főkurátora elmondta, a múzeumok éjszakáján valamennyi kiállításuk látogatható lesz, valamint képaukciót is rendeznek. Az árverés bevételéből látványműtermet alakítanak ki, ahol 2-3 héten keresztül alkothatnak majd meghívott kortárs művészek, az alkotási folyamatot pedig a látogatók is figyelemmel kísérhetik.

A debreceni programokat koncertek, múzeumpedagógiai foglalkozások, filmvetítések színesítik a Múzeumok Éjszakáján – mondták a szervezők.

Török Petra, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főtanácsosa a sajtótájékoztatón bejelentette: a múzeumok éjszakáján 400 helyszínen, 2200 programmal várják országszerte az érdeklődőket.

Ezt követően átadta a nívódíjakat az Emmi és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum által meghirdetett Hősök, felfedezők, újítók című pályázat nyerteseinek: a debreceni Déri Múzeum, a berettyóújfalui Bihari Múzeum, a kunszentmártoni helytörténeti gyűjtemény, illetve a közönségdíjas miskolci Hermann Ottó Múzeum vezetőinek.

– MTI –
hirdetés