Munkára kényszerítette, sanyargatta albérlőjét a konyári férfi

Akt.:
Munkára kényszerítette, sanyargatta albérlőjét a konyári férfi
© Illusztráció: telegraph.co.uk
Berettyóújfalu – Megalázva tűrte a sértett a fenyegetést, bántalmazást.

Kényszerítés, könnyű testi sértés és zaklatás miatt 2 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte kedden a Berettyóújfalui Járásbíróság Sz. Attilát, aki beteg „albérlőjét” munkára kényszerítette, fenyegette, ütlegelte. Felmentette viszont a férfit a sanyargatás és személyi szabadság megsértésének vádja alól.

A vádirat szerint Sz. Attila 2009 nyarán állapodott meg a sértettel, hogy 54 ezer forintos nyugdíjának fejében konyári házában lakhatást és teljes ellátást biztosít neki. Megegyeztek abban is, hogy a sértettnek – egészségi állapota miatt – semmiféle fizikai munkát nem kell végeznie. Kapcsolatuk 2012 nyarán megromlott, amikor a sértett nyugdíja egy korábbi kezességvállalás miatt a felére csökkent. A vádlott ettől kezdve a – többek között csontritkulásban és gerincsérvben szenvedő sértettet – olyan munkák elvégzésére kényszerítette, amelyeket csak jelentős erőfeszítések árán tudott elvégezni. Például fát hasogatott és befűtött, napi rendszerességgel takarította a lovat, trágyázott alóla, olajoskannákat cipelt, a szántóföldön bálázási munkákat végzett, a kukoricaföldön kapált. Amikor a sértett mindezt szóvá tette, a vádlott megöléssel fenyegette, később rendszeresen bántalmazta, falba verte a fejét, fojtogatta, ütötte. 2012 nyarától kezdve a sértett többször elköltözési szándékát említette, ilyenkor Sz. Attila a fejét a betonba verte, fojtogatta. A sértett a vádlott kitöréseit a fenyegetések és bántalmazások miatt szó nélkül, megalázva tűrte.

A bíróság az ítélet indoklásában kifejtette: nem állapítható meg, hogy a vádlott a sértettet mozgás, helyzetváltoztatás, tartózkodási hely megváltoztatásának lehetőségétől ténylegesen megfosztotta vagy abban gátolta volna. A sértettnek objektív lehetősége lett volna, hogy segítséget vegyen igénybe, ezt félelmében nem tette. Személyi szabadsága nem volt korlátozva, lakóhelyén, annak környékén is szabadon közlekedhetett gyalogszerrel, illetve kerékpárral is. A sértett a vádlott kényszerítő magatartása, bántalmazása folytán tanúsított a saját akaratával ellentétes, a vádlott szándékának megfelelő magatartást, amikor továbbra is a házában maradt és az általa kikényszerített munkálatokat feljelentése megtételéig elvégezte.

Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyész megalapozatlanság és súlyosítás végett, míg a vádlott és védője felmentésért jelentettek be fellebbezést.

HBN​