Multimédia

2018.01.28. 11:00

Elvonási tünetek az internetfüggőknél is

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az általános internetfüggők életvitele, napi életritmusa is felborul.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az általános internetfüggők életvitele, napi életritmusa is felborul.

A kényszeres, az egész életmódot átalakító, kontrollvesztett internetezés a függőségek között új szindrómának számít. A dependenciák közül a nem kémiai, vagyis a viselkedési addikciók közé tartozik. Sokrétű jelenség ez: egyesek céltalanul szörföznek a neten, mások közösségi portálokon „élik az életüket” – számol be a HáziPatika.com.

Mindenre kihat

Az internetfüggők egész életmódja átalakul. S bár vitatják a szakirodalomban e dependencia definícióját, az nevezhető internetfüggőnek, aki a munkáján, hivatásán kívül vagy valamilyen más, elkerülhetetlen okot leszámítva, a szükségesnél jóval több időt – bizonyos definíciók szerint hat óránál többet – tölt el internetezéssel. Az érintettek saját elhatározásukból képtelenek csökkenteni a net használatát. Ha ettől megfosztják őket, szinte elvonási tüneteik lesznek: idegessé, nyugtalanná, ingerlékennyé válnak. Az internetfüggőség elterjedtségéről nincsenek megbízható statisztikák, hiszen az érintettek nem mindig kerülnek kapcsolatba szakértő orvosokkal, pszichológusokkal.

Súlyos következmények

A közösségi portálokon túlságosan sok időt töltő személyek csak egy részét teszik ki ennek a csoportnak. Előfordul, hogy nem az érintett személy, hanem a rokonok vagy hatóságok hívják fel az orvosok figyelmét egy-egy esetre. A számítógépes játékoktól függővé válók a munkahelyüket veszíthetik el, napi életvitelük is teljesen felborul, idejük nagy részét a gép előtt töltik, tanulmányi eredményük romlik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!