Multimédia

2017.05.13. 10:09

BBC: a zsarolóvírus az NSA által felfedezett és kihasznált biztonsági rést támad

London - A BBC szakértőkre hivatkozva pénteken azt írta, hogy a világ mintegy 74 országát érintő WannaCry zsarolóvírus az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) által felfedezett és kihasznált biztonsági rést támad a Windows operációs rendszerekben.

London - A BBC szakértőkre hivatkozva pénteken azt írta, hogy a világ mintegy 74 országát érintő WannaCry zsarolóvírus az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) által felfedezett és kihasznált biztonsági rést támad a Windows operációs rendszerekben.

A BBC szerint a szakértők a The Shadow Brokers nevű hackercsoporttal hozták összefüggésbe a támadásokat, amely nemrég azt állította magáról, hogy az NSA-től lopott hackelési eszközöket tett közzé az interneten.

Adatközpont az USA-beli Utah államban, amelyet az NSA használ | Forrás: BBC

Az elektronikus kártevő minden jel szerint egy februárban megjelent, e-mailekkel terjedő zsarolóvírus továbbfejlesztett változata, amely Windows operációs rendszereket használó számítógépeket támad.

A felhasználó háttérképe megváltozik, és azon egy visszaszámlálás jelenik meg azzal az időtartammal, ameddig a gép tulajdonosa teljesítheti a válságdíj kifizetését, különben a kiberbűnözők törlik összes adatát.

A megfertőzött számítógépek adatainak felszabadításáért a támadás elkövetői világszerte 300-600 dollár váltságdíj kifizetését követelték, bitcoin virtuális valutában.

Ez az üzenet fogadta a fertőzött gépek felhasználóit

A Windows operációs rendszert fejlesztő Microsoft márciusban tett közzé biztonsági frissítést, ugyanakkor a hackerek kihasználták azt a tényt, hogy mostani célpontjaik - különösen kórházak - még nem frissítették rendszereiket.

A magát Shadow Brokersnek nevező csoport az interneten tavaly óta terjeszti az NSA-től ellopott hackereszközöket.

- MTI -


A Kaspersky Lab orosz számítógépes biztonsági cég a világ 74 országában 45 ezer támadást észlelt a WannaCry (más néven WCry vagy WannaCryptor) program részéről, és megállapította, hogy a legtöbb fertőzési kísérlet Oroszországban történt - közölte péntek este az Interfax orosz hírügynökség.

Az Egyesült Államokban egyelőre nem tudnak arról, vannak-e amerikai érintettjei a pénteken kibontakozott, világszerte számos országot érintő nemzetközi kibertámadásnak.

Kibertámadás érte pénteken több brit kórház informatikai és távközlési hálózatát. Theresa May brit miniszterelnök péntek esti nyilatkozata szerint nem a brit egészségügyi rendszer volt az egyetlen célpont, a támadás számos más országra is kiterjedt. A BBC értesülése szerint a kibertámadás jeleit péntek estig 74 országban észlelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!