Multimédia

2013.02.28. 11:17

Vizeletmintás applikáció iPhone-ra

Nem, nem kell lepisilni a 200,000-es telefont, de segít kimutatni, hogy van-e valamilyen betegsége, például cukorbeteg-e.

Nem, nem kell lepisilni a 200,000-es telefont, de segít kimutatni, hogy van-e valamilyen betegsége, például cukorbeteg-e.

Gondolta volna, hogy egy okostelefon képes lesz kimutatni, hogy mi van a vizeletében? A TED konferencián mutatták be a Uchek nevű applikációt, amivel bárhova magunkkal vihetjük kedvenc és féltve őrzött pisimintánkat. Persze a folyadék és egy kütyü nehezen összeegyeztethető (még egyszer mondjuk, le ne pisilje!), ezért a beépített kamerát használja érzékelésre az app.

A következőképpen működik. Egy csészébe kell pisilni, majd hozzáadni a mintához egy vegyületet és az eredmény máris értelmezhető lesz a kamera számára is, hiszen beszínezi a "gyanús" részeket. Ezzel a módszerrel 25 különféle betegséget képes érzékelni a rendszer, valamint a glükózszintet is mérhetjük vele. 1200 tesztalanyon bizonyították, hogy sokkal pontosabb volt a meghatározás, mint amikor az emberek maguk próbálták értelmezni a színkódokat.

A feljesztő motivációja az volt, hogy szerette volna az embereket közelebb hozni a saját testükhöz és hogy könnyebben megértsék mi is zajlik legbelül. A fejlesztés befejeződött, most már csak az Apple jóváhagyására várnak, hogy bekerülhessen az AppStore-ba. Mindössze 99 centért lehet majd letölteni, a komplett csomag (ami a speciális vegyületet és útmutatót is tartalmaz) 20 dollárba fog kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!