Multimédia

2013.01.23. 08:50

Mennyi orvosi tanácsot fogadjunk el az internettől?

Az influenza szezon tombol és rosszabb, mint 2012-ben. Az év elejére különösen jellemzőek a megbetegedések és ilyenkor gyakran a Google felé fordulunk segítségért.

Az influenza szezon tombol és rosszabb, mint 2012-ben. Az év elejére különösen jellemzőek a megbetegedések és ilyenkor gyakran a Google felé fordulunk segítségért. A közösségi médiában 626,379 ember jelentett beteget az elmúlt 6 hét alatt, ami 2336%-os növekedés ez előző hónaphoz képest. Amikor így tombol a vírus, sokan próbálják megelőzni vagy ha már elkapták minél gyorsabban legyűrni. Az első állomás gyakran a Google, ahol nagyszerű tippek és tanácsok tömkelege vár bennünket, de mennyire hitelesek ezek? Lehet, hogy többet ártanak?

Az orvosok nem támogatják az ilyen kereséseket, Dr. Charles Chiu sem, aki a Kaliforniai Egyetemen tanít. Szerinte nagyon sok pontatlan információ van a neten az influenzával kapcsolatban. Vannak azonban hasznos oldalak is, melyeket orvosok írnak és szerkesztenek, de ha blogokból és fórumokból tájékozódunk, akkor előfordulhat, hogy tovább betegek leszünk vagy súlyos szövődmények alakulnak ki. Ami bevált az egyik embernél, nem biztos, hogy mindenkinek működni fog. Hozzá kell tenni, hogy még a profi orvosi weboldalak sem helyettesítik a személyes látogatást és kezelést.

A helyes menet tehát az, hogy tájékozódjunk és próbáljuk kideríteni, hogy pontosan mi is a bajunk. Ezt követően látogassunk el háziorvosunkhoz, aki igazolni tudja a feltevést. Előfordulhat ugyanis, hogy nem egyszerű influenzáról van szó és sokkal komolyabb kezelést igényel. Ha ezt elmulasztjuk, akkor viselünk kell a következményeit.

Dr. Michael Smith szerint hatékonyak azok a weboldalak is, melyek minél több orvosi szakanyagot tartalmaznak közérthető formában, így a beteg egyszerűen tájékozódhat és sokkal könnyebben fog tudni kommunikálni orvosával.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az általunk látogatott weboldal hiteles információt tartalmaz-e, akkor nézzünk kicsit szét például az impresszumban, hogy egyáltalán van-e orvos a cikkírók vagy szerkesztők között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!