mozi

2016.10.12. 19:23

Október végén érkezik a magyar mozikba Edelényi János Jutalomjáték című filmje

Budapest - Október 27-én kerül a magyar mozikba Edelényi János Jutalomjáték (The Carer) című, magyar-angol koprodukcióban készült vígjátéka, amelynek bemutatójára a két főszereplő, Brian Cox Emmy-díjas skót színész és Coco König magyar-osztrák színésznő is Budapestre érkezik.

Budapest - Október 27-én kerül a magyar mozikba Edelényi János Jutalomjáték (The Carer) című, magyar-angol koprodukcióban készült vígjátéka, amelynek bemutatójára a két főszereplő, Brian Cox Emmy-díjas skót színész és Coco König magyar-osztrák színésznő is Budapestre érkezik.

A Jutalomjáték, amelynek világpremierjét az idei Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, egy színésznőnek készülő fiatal lány és az egykor ünnepelt színész, Sir Michael Gifford találkozásának történetét meséli el. Dorottya álma, hogy felvegyék a Királyi Színiakadémiára, ezért elvállalja a beteg öreg színész ápolását, és titokban abban bízik, hogy a színészet fortélyait és a szép angol kiejtést is elsajátítja betegápolás közben. Az élet azonban váratlan fordulatokat tartogat mindkettőjük számára.

Az operatőrként, forgatókönyvíróként és producerként is ismert Edelényi János legutóbb 2009-ben rendezett játékfilmet, a Príma Primaverát, amellyel akkor többek közt a 17. várnai filmfesztivál zsűrijének különdíját is elnyerte.

Új alkotásának főszerepére az 1946-ban született Brian Coxot kérte fel, aki filmes karrierjét a 70-es években tévéfilmekben kezdte. Cox számára az áttörést Az embervadászban Hannibal Lecter megformálása hozta meg, ezt követően több tucat filmben és tévésorozatban szerepelt, köztük olyan nagy költségvetésű produkciókban, mint a Mocskos zsaruk, A kör, az X-Men 2., majd a Trója és a Bourne-rejtély. Munkásságát BAFTA- és Emmy-díjjal ismerték el, 2003-ban pedig a Brit Birodalom Érdemrendje parancsnoki fokozatával tüntették ki. A Jutalomjátékban nyújtott alakításáért a BAFTA, a Brit Film- és Televíziós Akadémia skóciai szervezete a napokban a legjobb filmszínész díjára jelölte.

A női főszerepet játszó Coco König az ausztriai Akademietheater és Burgtheater, valamint a német Berliner Ensemble színpadát egyaránt meghódította már, de a párizsi Odeonban is fellépett, Luc Bondy Ivanov-rendezésében. A színésznő a december végén mozikba kerülő szuperpodukcióban, az Assassin s Creedben is szerepel.

A Jutalomjátékban feltűnik továbbá az önmagát alakító Roger Moore, valamint a Négy esküvő és egy temetésből is ismert Anna Chancellor, Brian Cox lányát pedig A zongoristából is ismert Emilia Fox játssza.

A filmet mintegy 25 ország vásárolta meg moziforgalmazásra, köztük az Egyesült Államok és Kanada is.

A Jutalomjáték forgatókönyvét Gilbert Adair, Edelényi János és Tom Kinninmont jegyzi, operatőre Máthé Tibor, zenéjét Pacsay Attila szerezte. Hangmérnöke Zányi Tamás, producerei Berger József, Steve Bowden és Charlotte Wontner, a koproducer Romwalter Judit.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!