mozi

2012.11.21. 15:23

Andrea Segre filmje, az Io sono Li kapta a Lux-díjat

Brüsszel, 2012. november 21., szerda (MTI) - Olasz film, Andrea Segre Io sono Li című alkotása nyerte idén az Európai Parlament (EP) Lux-díját - jelentette be szerdán Martin Schulz, az EP elnöke a testület plenáris ülésén.

Brüsszel, 2012. november 21., szerda (MTI) - Olasz film, Andrea Segre Io sono Li című alkotása nyerte idén az Európai Parlament (EP) Lux-díját - jelentette be szerdán Martin Schulz, az EP elnöke a testület plenáris ülésén.A díjjal az Európai Parlament olyan alkotásokra igyekszik felhívni a figyelmet, amelyek az európai értékekhez illeszkedő témákat dolgoznak fel és különösen foglalkoztatják a közvéleményt. A díjért versenyben volt Fliegauf Bence Csak a szél című filmje, valamint a portugál Miguel Gomes Tabu című alkotása is.

A győztes film, az Io sono Li a díjat odaítélők szerint a bevándorlás problémáit feszegeti, a tradicionális közösséghez tartozás és az egyén vágyai közötti őrlődést mutatja be egy olyan barátság történetén keresztül, amely lebontja a külföldiekkel szembeni sztereotípiákat és előítéleteket. A film egy kínai nő és egy Jugoszláviából származó olasz halász barátságáról szól.

"Ez a díj átszakítja a nyelvi akadályokat és lebontja a földrajzi határokat, így a lehető legtöbben láthatják ezeket a filmeket" - mondta Martin Schulz, amikor átadta a díjat az elsőfilmes Andrea Segrének, aki nemcsak rendezője, hanem írója is volt a történetnek.

Az elismerés "nagy jelentőséggel bír a független európai filmesek számára és lehetővé teszi, hogy kibeszéljük az európai társadalmak problémáit és feszültségeit" - emelte ki Andrea Segre, amikor átvette a díjat az EP strasbourgi üléstermében.

Az Európai Parlament sajtószolgálata közleményében arra is kitért, hogy a most hatodik alkalommal átadott Lux-díj mellett idén először úgynevezett Lux filmnapokat is tartottak, amelyek keretében az utolsó körbe jutott három filmalkotást az összes uniós tagállamban levetítették.

Tabajdi Csaba és Göncz Kinga közös közleményben gratulált a Csak a szél készítőinek ahhoz, hogy filmjüket jelölték a Lux-díjra, egyúttal kijelentették, hogy a mélyszegénységben élők, köztük a romák helyzetének rendezése nemzeti ügy. A szocialista EP-képviselők örömüket fejezték ki, hogy Mundruczó Kornél Delta című alkotását követően ismét sikerült egy magyar filmnek a legjobbak közé jutnia a Lux-díjra nevezettek mezőnyében.

A fideszes Bagó Zoltán szintén gratulált Fliegauf Bencének a jelöléshez. "Ezúton is gratulálni szeretnék Fliegauf Bencének a Csak a szél sikeres szerepléséhez. A film a 2008-2009-ben Magyarországon elkövetett romagyilkosságok történetét mutatja be. Az alkotás olyan üzeneteket közvetít, amelyek segítenek a roma társadalom problémáinak megértéséhez" - zárja közleményét a néppárti politikus.

Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!