2018.07.07. 17:49
Szép, de fáradságos a szakácsok munkája
Földes - Külföldről is hazahozta tudását szülőfalujába a mesterszakács.
Földes - Külföldről is hazahozta tudását szülőfalujába a mesterszakács.
A szakács szakma manapság egyre inkább életformává válik, hogy gyakorlója eleget tudjon tenni a növekvő létszámú vendégsereg igényeinek. Hétköznap, de hétvégén is egyre több vendég keresi fel megrendeléseivel Földesen Pércsi Miklós szakácsmestert és kollégáját az étteremben, ahol főznek. A szakmájában 32 éve szorgoskodó, azt 11 éve mesteri szinten űző Pércsi Miklós szerint nehéz egyeztetni a családdal szakmájának elfoglaltságait.
A nemzetközi gyakorlatát és szakmai ismereteit Izraelben, Svájcban, Németországban és Erdélyben gyarapító szakember tudását itthon, Budapesten, Hajdúszoboszlón, Debrecenben és Berettyóújfaluban kamatoztatta. A szíve és családja azonban hazahívta szülőfalujába. Szülei, felesége, hatodik és nyolcadik osztályos gyermeke biztosítja számára a kiegyensúlyozott családi hátteret; házuk is felépült.
Szeretni kell a szakmát
Pályakezdésétől fogva szereti választott szakmáját. Ami nehéz és szép – vallja. Sajnálja, hogy nincsenek követői. Korábban voltak tanulói. A tanítást nagyon szerette, örült, hogy át tudott adni szakmai fogásokat. Ma azonban nincsenek szakács tanulók, pedig a mestervizsgát is azért tette le, hogy velük foglalkozhasson. Szívesen emlékezik vissza egykori szakmai oktatóira – akik ma már barátai –; Mile József, Boros Laci bácsi, Hidaskúti Lajos és Csányi József szeretettette meg vele igazán a mesterséget.
Több versenyen is részt vett az elmúlt években. Barátjával – annak haláláig – évente bográcsoztak és főztek Szilvásváradon a lovas napok résztvevőinek.
Menü és vegyes tálak
Napjainkban főleg menüt főznek, leginkább a rántott ételeket; rántott szeletet, rántott halat, brassóit, cigánypecsenyét és kelt tésztákat tálalnak.
Vendégeik nagyon szeretik a fáradságos munkával, hátfájást is okozva készülő rizses, húsos, petrezselymes gombócokat. Nagy kereslete van a hidegtálaknak, a friss sültes tálaknak. Pércsi Miklós kedvencei a saláta tálak és levesek, azok főzésekor szeret régi receptekből újat kreálni.
A lakodalmak vendégseregének a klasszikus lakodalmi étkek mellett már megújult ételsorral is kedveskednek. Sokan megkedvelték az általa megálmodott, gazdagon zöldséges földesi savanyú levest.
- Péter Imre -
A földesi savanyú leves receptje
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítése
Zsíron a felkockázott húst lepirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket és a cukrot és sózzuk, majd tovább pirítjuk. Ha szükséges, felöntjük egy kis csontlével, hogy ne égjen le, és lassan tovább pároljuk. Ha félig puha a hús, akkor hozzáadjuk a szeletelt zöldségeket és a gombát és lassan lepirítjuk, ezután rádobjuk a finomra vágott csemegeuborkát. Összekeverjük, rátesszük a tejfölt és a többi csontlevet, és készre főzzük, ha kell, sóval ízesítjük. Tálaláskor tárkonyos burgonyagombóccal, tejföllel, és citromkarikával adjuk asztalra. Jó étvágyat!
Burgonyagombóc: a főtt burgonyát liszttel, tojással, zsiradékkal, sóval és tárkonnyal összedolgozzuk, a tésztát a gyöngyöző forrásban lévő levesbe főzzük.