koronavírus

2020.03.21. 20:21

Többen aggódnak, mi következhet még

A szolgáltatásokból élők már érzik, hogy a forgalmuk gyengül.

A József-nap ragyogó napsütéssel köszöntött Csökmőre, ám a reggeli órákban szinte néptelennek tűnt a falu. Máskor az iskolásoktól hemzseg ilyenkor az utca, és a boltok előtt is sokan szoktak beszélgetni. Most mindössze három idős asszonyt lehetett látni. Sajnos, éppen a legveszélyeztetettebb korosztályból. Ketten utazni készültek, egy pedig a boltba igyekezett. Hiába működik Csökmőn a vírusveszély miatt fenntartott telefonos ügyfélszolgálat a faluházban, és a gondozónői hálózat, vannak, akik nem veszik igénybe egyiket sem. Ottjártunkkor az egyik boltban egy házaspár arról érdeklődött, hogy hány kiló lisztet lehet egy személynek vásárolni. A bolt tulajdonosa azt mondta, 10 kilónál többet semmiképp ne vegyen.

Az otthon maradt kisgyermekes anyukák a közösségi oldalakon fejtik ki, milyen nehéz lett az életük, hiszen a digitális tananyag nem csak azt igényli, hogy lépést tartsanak a tudnivalókkal, de a gyerekeket is valami napi rendszerességgel lehet csak tanulásra ösztönözni. Egy anyuka mesélte, hogy a szép időben mindenáron biciklizni szeretnének a gyerekek. Kicsit úgy érezhetik, vakáció van. A tanároknak sem könnyű a helyzete, főleg, ahol még a saját gyerekükre is felügyelni kell amellett, hogy az otthon maradt osztály tanulóit oktatják. A megkérdezettek remélik, hogy itt, Magyarországon nem lesz olyan súlyos helyzet, mint Olaszországban, de mindenki úgy véli, hogy épp az időseknek kellene leginkább betartani a rendkívüli szabályokat. A múlthéthez képest azonban a legtöbben komolyan veszik a kialakult helyzetet és tartanak a következményektől. A szolgáltatásokból élők már érzik, hogy a forgalmuk gyengül, és még ki tudja mi vár rájuk. Van, aki ennek ellenére már nem is fogad vendégeket, míg mások úgy gondolják, amíg lehet és igény van rá, nem hagyják abba a munkát.

B. Kiss Andrea

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában