Mikepércs hírei

2018.08.01. 10:10

Ha 500-an táncolják, akár új rekord születhet

Mikepércs - A virágkarneválon kísérletet tesznek a mikepércsi csárdás koreográfiája rekordjának megdöntésére.

Mikepércs - A virágkarneválon kísérletet tesznek a mikepércsi csárdás koreográfiája rekordjának megdöntésére.

A Mikepércsi csárdás Béres András 1950-ben készült egyik legsikeresebb, egyben első koreográfiája. Leírása megjelent a „Néptáncosok kiskönyvtára” című sorozatban. A Debreceni Népi Együttesnek olyan jelentős műsorszáma volt, mellyel nagy nemzetközi fesztiválokon nyert első helyezést. Így Kínában, a Kartagói Világfesztiválon vagy a Dániában kétszeresen elnyert Aranyrózsa-díjért folytatott versenyen is a kezdő koreográfia volt.

Az emlékév kapcsán

A 2009 nyarán 318 táncos részvételével bemutatott mikepércsi csárdásból magyar rekord született – ezt szeretnék most felülmúlni. Idén a Debreceni Virágkarneválon kísérletet tesznek a mikepércsi csárdás koreográfia rekordjának megdöntésére, ehhez várják tánccsoportok és táncos párok jelentkezését. Születésének 90., halálának 25. évfordulójának évében egész éves programsorozattal emlékeznek Dr. Béres András (1928-1993) néprajzkutató, a Déri Múzeum egykori igazgatója, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítója, később egy személyben művészeti vezetője, néptánc-koreográfus, a korabeli Debreceni Városi Tanács képviselő testületének tagja, a Debreceni Virágkarnevál megálmodójának emléke előtt tisztelői, és követői – számoltunk be róla korábban.

Az 1950-ben alapított Debreceni Népi Együttes mai napig folyamatosan működik. A legendás Mikepércsi csárdás mára Mikepércs újkori jelképévé vált. A Debreceni Virágkarnevál pedig évtizedek óta töretlenül Debrecen város jelképe.

HBN


Jelentkezés

A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni itt lehet. A jelentkezési lapokat augusztus 10-éig várják vissza az [email protected] email címre, illetve személyesen Debrecenben, a Kölcsey Központ információs pultjában. Bővebb információ kérhető: Törökné Csécs Lenke: +36 20 357-7010

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!