Mi van akkor, ha munkába áll a gyerek?

Mi van akkor, ha munkába áll a gyerek?
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Hasznos tanácsok arról, hogyan készítsük fel gyermekeinket a munkavállalásra.

A fiatal munkavállalók körében köztudottan magas a munkanélküliség aránya, a dolgozó fiatalok között pedig előfordulhat illegális foglalkoztatás. Miben segíthet nekik a szülő?

Maguk se tudják

A pályakezdők körében a munkahelyi balesetek kockázata szintén magasabb, mint az idősebb munkavállalók körében – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállalással kapcsolatos kezdeti nehézségek leküzdésében a szülő is hatékonyan támogathatja gyermekét. A munkáltatónak számos kötelezettsége van a munkahelyek kialakítását illetően, különösen, ha fiatalt foglalkoztat. A munkahelyi egészségi és biztonsági kockázatok felmérésekor figyelembe kell venni a fiataloknál hiányzó tapasztalatot, fizikai-mentális érettségüket és azt, hogy nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy munkavégzés során mi veszélyeztetheti egészségüket és testi épségüket.

Csak legálisan!

A szülői példaadás meghatározó: ha felnőttként óvatosak vagyunk és a házi, ház körüli munkákat felelősen, a balesetek elkerülésére törekedve végezzük, gyermekeink is ezt fogják tenni. A gyermekek megérzik, ha biztos a család anyagi háttere, hiszen a legális munka kiszámítható keresetet biztosít, és a bejelentett munkával együtt jár a társadalombiztosítás is. Később azonban, amikor eljön a diák- és idénymunka időszaka, jobb, ha a példamutatáson túl meg is beszéljük gyermekeinkkel, mire érdemes figyelniük, milyen veszélyek leselkednek rájuk, milyen jogaik és kötelességeik vannak. Tanítsuk meg, hogy ragaszkodjanak a munkaszerződéshez és a munkaköri leíráshoz, követeljék meg a munkaidő betartását, ne vállaljanak feketén munkát.

Rendszeresen beszélgessünk velük a munkájukról, ismerjük meg, hogy milyen természetű feladatokat bíztak rájuk, és azok elvégzésére hogyan készítette fel őket munkáltatójuk. Biztassuk őket, hogy kérdezzék munkatársaikat, felettesüket, és kérjenek segítséget, ha bármi nem világos számukra.

HBN