Helyi közélet

2008.03.05. 17:26

Debrecen finanszírozhatja a bírósági építkezést

<p>Debrecen - Évenként több mint 100 ezerrel nőtt a bíróságokra érkezett ügyek száma 2004 óta, miközben a bírói kar nem bővült. A bíróság 15 év távlatában is bírja az állampolgárok bizalmát.&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-tablabirosag_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta, tavaly másfélmillió eljárást folytattak, főként a szabálysértési ügyek szaporodtak, s pont ezek miatt a hátralékuk növekedett. Viszont, mutatott rá, míg korábban a nagy ügyekben 2-3 évet kellett várni kellett az első fokú határozatok jogerőre emelkedéséig, addig ma 6-8 hónap alatt megvan az ítélet.

Lomnici – akinek főbírói megbízatása a nyár elején lejár – fontosnak nevezte, hogy egy felmérés szerint a bíróság 15 év távlatában is bírja a az állampolgárok bizalmát, miközben a parlament, vagy a köztársasági elnök intézményének ez irányú megítélése jelentősen romlott. Lomnici a sajtótájékoztatón egyáltalán nem kívánt belemenni a Sólyom László köztársasági elnökkel nemrég folytatott megbeszélésének részleteibe. – Megállapodtunk abban, hogy ez nem nyilvános, így tehát hallgatunk róla – indokolta.

Újságírói kérdésre elmondta: ha nem ő lesz a Legfelsőbb Bíróság elnöke, akkor a szervezet tanácselnökeként folytatja. – Bíró voltam, bíró vagyok, bíró leszek – fogalmazott. Ő maga egyébként alaptalannak nevezte a sajtóhírt, mely szerint Baka Andrást látná szívesen a posztján.

Tárgyalnak a pénzről

– Növekedett az ügyek száma a Debreceni Ítélőtábla illetékességi köréhez tartozó megyei (Borsod–Abaúj–Zemplén, Hajdú–Bihar, Jász–Nagykun–Szolnok, és Szabolcs–Szatmár–Bereg) bíróságokon is, ahol 2006-ban mintegy 6200, míg tavaly már 7300 üggyel zártak – közölte Szabóné Kerekgyártó Judit, a debreceni táblabíróság elnöke. Hozzátette: az ítélőtáblára 2007-ben 1435 civilisztikai és 661 büntető ügy került.

Pénzhiány miatt évek óta húzódik Debrecenben az új városi bíróság felépítésének ügye, merthogy az Iparkamara utcai épület gyakorlatilag életveszélyes. – Az építkezés 4–4,5 milliárd forintos beruházást kívánna, de a központi költségvetésben erre nincs forrás. Jelenleg arról folynak tárgyalások, hogy ha a debreceni önkormányzat felvenné a szükséges összeget, akkor azt az Országos Igazságszolgálatási Tanács milyen módon tudná visszafizetni – közölte Szabóné Kerekgyártó Judit.

Ugyanő megerősítette, hogy Sólyom László a közelmúltban beszélgetésre hívta a táblabírósági elnököket, ugyanakkor cáfolta a sajtóhírt, miszerint a köztársasági elnök konkrét ügyekről érdeklődött volna az alkalomból.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában