Megúsztuk a vihart, ide már csak a szele ért

Budapest, 2015. július 8. Vihar Budapesten, a XV. kerületi Nyírpalota úton 2015. július 8-án.
Budapest, 2015. július 8. Vihar Budapesten, a XV. kerületi Nyírpalota úton 2015. július 8-án. - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Hajdú-Bihar – Megyénket nem érte el a főváros környékén taroló vihar.

A megyénkre kiadott másodfokú riasztást citromsárgára módosították szerdán este fél kilenc körül. A felerősödő szél nem hozott magával csapadékot, ezért nem volt az átlagosnál sokkal mozgalmasabb napja a Hajdú-Bihari Katasztrófavédelmi Igazgatóságon szolgálóknak. Éjjel tíz óráig nyolc műszaki mentésben és nyolc gaz-, illetve avartűz eloltásában kellett helytállniuk az életmentőknek – tudtuk meg Tóth Gabriellától. Mint azt a tűzoltó őrnagy elmondta, a viharral összefüggésben jórészt fakidőlésekhez riasztották a munkatársait.

A főváros környékén élők nem úszták meg szárazon, az érdi anyaotthon tetőszerkezetét tépte fel a szél, Heves megyében több mint kétszáz villanyvezeték sérült meg. Este kilenc óráig ezerhatszáz riasztás volt Budapesten: térdig állt a víz a Nagyvárad téri aluljáróban, tetők törtek és téglafal is kidőlt. A vihar országszerte fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben, a fővárost szinte elzárták a szerelvények elől a felsővezetékre, pályára dőlő fák.

A legenyhébb fokú, citromsárga riasztás már szerdán éjjel sem érintette megyénk teljes területét. Az előrejelzés szerint a hajnali óráktól csütörtök délig nem valószínű zivatar, délután és este pedig kis eséllyel északkeleten alakulhat ki.

HBN/MTI​