Megújult a balmazújvárosi katolikus templom

Akt.:
Megújult a balmazújvárosi katolikus templom
© Fotó: Derencsényi István
Balmazújváros – Az újvárosi 100–120 lelkes katolikus közösség erején felül vette ki részét a munkálatokból.

Ünnepi szentmisén áldotta meg szombaton a felújított helyi katolikus templomot Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök, apostoli kormányzó.

Kocsis Gábor plébános érdeklődésünkre közölte, az elmúlt öt évben elnyert összesen mintegy 80 millió forintból számtalan olyan újítást, fejlesztést tudtak elvégezni, amire korábban nem volt módja az egyháznak. Legutóbb a barokk stílusú templom szentélyének fűtése újult meg, restaurálták az oltárokat és az orgonát, a bádogtető hibáit javították, a szolgálati lakásra pedig napelemek kerültek. Egy korábbi pályázat révén a keresztút stációit megjelenítő faragványokat készített a helyi fafaragó, Csenteri Attila.

A 2011 óta a településen szolgáló Kocsis Gábor azt mondta, a fejlesztések uniós támogatással, illetve a püspökség és a hívek hozzájárulásával valósultak meg. Hozzátette, sokan anyagi és fizikai erejükön felül segítették a munkálatokat. – A kántor egyszer úgy fogalmazott: azzal, hogy az egyházak is pályázhatnak uniós forrásokra, valamilyen szinten jóvá teszik azt, amit a második világháború után elvettek, s nem kaptak vissza. Az építkezések közösségi munkában készültek, ami lelki megújulást is hozott magával – fogalmazott a plébános.

HBN–SZZSL
hirdetés