Helyi közélet

2012.09.28. 10:34

Nem mindennapi kiállítás nyílt a Déri Múzeumban

Debrecen - Négy megye leletanyagát bemutató régészeti vándorkiállítás nyílt pénteken a Déri Múzeum Zoltai termében.

Debrecen - Négy megye leletanyagát bemutató régészeti vándorkiállítás nyílt pénteken a Déri Múzeum Zoltai termében.

Az ipartörténeti jelentőséggel bíró, 2008-ban lefektetett 1000 mm-es (átmérőjű) gázvezeték Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád és Bács-Kiskun megyét érintő nyomvonalán számos régészeti emlék került elő, a középső neolitikumtól a késő Árpád-korig terjedő időszakból.

A „Csőrégészet” címet viselő vándorkiállítást a Déri Múzeum munkatársai tervezték és rendezték, első állomása a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ volt, ezt követően a szegedi, a kecskeméti, és a nyíregyházi megyei múzeumokban, valamint az Egri Vár Gótikus Püspöki Palotájában mutatták be nagy sikerrel.

A válogatott leletanyag mellett a tárlat érdekessége, hogy a látogatók kipróbálhatják a korabeli eszközök hiteles másolatait, funkciójuk gyakorlása közben. Így például varrhatnak csontból készült tűvel, őrölhetnek gabonát őskori módszerekkel, elsajátíthatják a vaskori fazekasság technikáját, de megismerhetik azt is, hogy a római császárkor embere milyen módszerrel díszítette edényeit. A modern technikai eszközök, számítógépek, információs pultok, modellek segítségével a látogatók megismerkedhetnek a régészek, régészeti technikusok és a restaurátorok munkájával, eszközeivel, valamint néhány kép erejéig betekintést nyerhetnek a nagynyomású földgázszállító vezetékek építésének folyamatába is.

A tárlat – mely az élményszerű és egyben játékos ismeretszerzést szem előtt tartva minden korosztály számára hasznos lehet – év végéig látogatható.

HBN | Fotó: Molnár Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában