Salakmotor

2021.08.18. 19:47

A jövő évi GP-tagság a tét

A lublini Grand Prix során kulcscsonttörést szenvedett Martin Vaculik nem lesz ott a zsarnovicai challenge-en, pedig favoritnak számított.

Fotó: szon.hu / Mán László

Még javában tart a küzdelem a salakmotoros Grand Prix-sorozatban a 2021-es világbajnoki címért és a jövő évi tagságért, ennek ellenére a hétvégén már három versenyző annak örülhet, hogy ott lesz a jövő évi szériában. Augusztus 21-én, szombaton a szlovákiai Zsarnovicán rendezik a Grand Prix Challenge-et, ahonnan a dobogósok kvalifikálják magukat a 2022-es versenysorozatba. Előzetesen sok konkrétumot nem tudhatunk a versenyről, ám annyi bizonyos, hogy sok honfitársunk lesz ott az erőpróbán. A zsarnovicai (zsarnócai) pálya nem véletlenül a magyar szurkolók kedvence, ugyanis Debrecentől alig több mint 300 kilométerre található.

Az ausztrál Rohan Tungate első helyen jutott be a challenge-be | Fotó: szon.hu / Mán László

Nagyhalász lett Grisa veszte

Az idei szezonban három selejtezőt rendeztek, ahonnan a legjobbak bejutottak a szlovákiai megmérettetésbe. A kvalifikáció egyik helyszíne Nagyhalász volt, ahol emlékezetes viadalt produkáltak a résztvevők, ráadásul itt született az egyik legnagyobb meglepetés. A szurkolók túlnyomó többsége már évek óta azt szeretné látni, hogy az oroszok fenegyereke, Grigorij Laguta mire lenne képes a legjobbak között. Grisa sokáig nem indult GP-kvalifikáción, most viszont megtette, ám nem járt sikerrel. Annak ellenére, hogy korábban már járt Nagyhalászban az orosz, ezen a viadalon nem volt partiban a legjobbakkal, mindössze 9 pontig jutott, s nem került a challenge-be. A nyírségi derbit különfutam után az ausztrál Rohan Tungate nyerte a német Martin Smolinski előtt. Nagy szenzációt keltett a lett Jevgenijs Kostigovs harmadik helye. Az utolsó továbbjutó pozícióért a lengyel Pawel Przedpełski és az orosz Szergej Logacsev vívott nagy csatát, melyet végül a polák nyert. A napokban kiderült, Logacsev mégis ott lehet Zsarnovicában, mivel a dán Mikkel Michelsen ugyan kiharcolta a jogot a challenge-re, de miután megnyerte az egyéni Európa-bajnokságot, így automatikusan bejutott a jövő évi GP-be.

Dudek sikere

Az olaszországi Terenzanóban a jelenlegi Grand Prix-résztvevő Anders Thomsen, illetve egy korábbi GP-menő, Piotr Pawlicki kiesése szolgáltatott beszédtémát, illetve az, hogy két és félórás csúszással kezdődött a viadal, miután a pálya előkészítésével akadtak problémák. A talján éjszakában a lengyel Patryk Dudek diadalmaskodott, s a dán Mikkel Michelsen, a brit Adam Ellis és a Grand Prix-ban vitézkedő ausztrál, Max Fricke örülhetett továbbjutásnak. Érdemes megemlíteni, hogy a franciaországi Marmandében született, de már brit állampolgár Ellis hétfőn megszerezte pályafutása első brit egyéni bajnoki címét a manchesteri Nemzeti Salakmotor Stadionban.

Lehetett volna erősebb

Skóciában, még pontosabban Glasgowban is rendeztek selejtezőt, ahol az ifjú lengyel, Tobiasz Musielak meglepte a mezőnyt, s maximális pontszámmal abszolválta a megmérettetést. A polák mögött az ausztrálok korábbi világbajnoka, Chris Holder, a dán Nicolai Klindt és a britek üdvöskéje, Daniel Bewley végzett. A startlistát és a végeredményt elnézve nyugodt szívvel kijelenthető, hogy Glasgowban gyűlt össze a selejtezők leggyengébb mezőnye.

Csak hárman

Viszont a horvátországi Goricanban igazi sztárparádét láthatott a nagyérdemű. Hiába itt volt a legerősebb mezőny, erről a viadalról – ellentétben a többi selejtezővel – mindössze a dobogósok juthattak a challenge-be. A várakozásoknak megfelelően óriási csatát hozott a verseny, aminek a végén a lengyel Janusz Kolodziej állhatott a dobogó legfelső fokára, miután egyetlen futamában sem talált legyőzőre. A 2019-es Cseh Nagydíj-győztes mellett a lettek klasszisa, Andzejs Lebedevs és a britek Grand Prix-s pilótája, Robert Lambert szerzett indulási jogot a challenge-re. Ebből a mezőnyből a svéd GP-s résztvevő, Oliver Berntzon, a csehek tehetsége, Jan Kvech, a szintén cseh, Vaclav Milik, az ausztrál Jack Holder és az ukrán Alekszander Loktajev szomorkodhatott a be nem teljesült álom, azaz a továbbjutás elszalasztása miatt.

A challenge-re a hazaiak nagy kedvence, Martin Vaculik kapott szabadkártyát, ám a szlovák a világklasszis a lublini GP-fordulón kulcscsonttörést szenvedett, így kénytelen kihagynia a derbit. A jelenlegi információk szerint Vaculik helyett a csehek tehetsége, Jan Kvech bizonyíthat Zsarnovicán. Kvech lehet a verseny fekete lova, tudását megvillantotta az idei prágai GP-nagydíjakon is.

Boros Norbert

A Grand Prix Challenge mezőnye:

Daniel Bewley (Nagy-Britannia)

Patryk Dudek (Lengyelország)

Adam Ellis (Nagy-Britannia)

Max Fricke (Ausztrália)

Chris Holder (Ausztrália)

Nicolai Klindt (Dánia)

Janusz Kolodziej (Lengyelország)

Jevgenij Kostigovs (Lettország)

Robert Lambert (Nagy-Britannia)

Andzejs Lebedevs (Lettország)

Szergej Logacsev (orosz csapat)

Tobiasz Musielak (Lengyelország)

Pawel Przedpelski (Lengyelország)

Martin Smolinski (Németország)

Rohan Tungate (Ausztrália)

Jan Kvech (Csehország)

Borítókép: Pawel Przedpelski (jobbra) nem titkoltan GP-s álmokat kerget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában