Megtakarításból fizetik ki a lakók

Megtakarításból fizetik ki a lakók
A lakóknak nem kell előre önrészt fizetni a fűtéskorszerűsítés költségvetéséhez.

Önerő befizetése nélkül, a Techem Kft. előfinanszírozásával valósult meg az István utca 63-89. alatt található 400 lakásos házgyári panelépület fűtéskorszerűsítése, ami évi 39 ezer forint megtakarítást eredményezett egy átlagos lakás esetében. Minderről Tófalvi György ügyvezető igazgató beszélt a Debreceni Hőszolgáltató Zrt., valamint az önkormányzattal közös csütörtöki tájékoztatón, melynek keretében bemutatták a város egyik példaértékű fűtéskorszerűsítési beruházását. A szabályozás eszköze a radiátorokra szerelt termosztatikus szelep, melynek segítségével a lakók saját maguk állíthatják be a kívánt hőfokot, a másik pedig az elektronikus fűtési költségmegosztó, ami lehetővé teszi a fogyasztásarányos elszámolást.

 
Felénél több a támogatás
 
 
A korszerűsítés előtti és utáni adatokat összehasonlítása 31 százalékos megtakarítást mutat az István utcai lakásoknál. A beruházás összköltsége 50 millió 704 ezer forint volt, amihez az ÖKO-program keretében az állam 25 millió 352 ezer forint pályázati támogatást nyújtott, és a hőszolgáltató radiátoronként további 5 ezer, összesen 7 millió 150 ezer forinttal járult a költségekhez. A fennmaradó 18 millió 202 ezret a Techem Kft. az általa kialakított Finanszírozás a Megtakarításból (FIM) program keretében biztosította. A befejezését követően a hőszolgáltató a másfél, 2 éves futamidő lejártáig a megtakarítás 80 százalékát a kft.-nek utalja vissza törlesztésként, a fennmaradó 20 százalék pedig a lakóknak jár.
 
 
Egyedi koncepció
 
 
Mint arról Tófalvi György beszámolt, a piacon egyedinek számító FIM koncepcióban a Techem Kft. a beruházás teljes költségét előre finanszírozza, ilyenkor a megtérülés futamideje 3-4 évre tehető, a lakóközösségnek pedig a megtakarítás 75-80 százalékát kell a törlesztésre fordítania a konstrukció felépítésétől függően, a futamidő lejártáig. Ettől eltérő a bemutatott referenciaprojekt a támogatottság miatt.
A tájékoztatón elhangzott: Debrecenben 2005-ben indult el a FIM program, és azóta összesen 35 távfűtéses lakóépület 4659 lakásában végezték el a fűtéskorszerűsítést a Techem Kft. konstrukciója szerint. Idén tovább bővül azoknak az épületeknek a köre, melyek megtakarításból finanszírozzák a beruházást, az eddigi egyeztetések alapján 9 lakóház 913 lakása válhat energiatakarékossá. HBN-ÉP