Helyi közélet

2014.08.23. 13:27

Jegyzet: Lopakodó

<em>Szárnyalunk, szárnyalgatunk (csak az ékezet le ne maradjon az áról!), ami repterünket illeti. Lassan, megfontoltan, ahogyan azt múltbecsülő történelmi hagyományaink itt Debrecenben diktálják</em>. <strong>T. Szűcs József jegyzete.</strong>

Szárnyalunk, szárnyalgatunk (csak az ékezet le ne maradjon az áról!), ami repterünket illeti. Lassan, megfontoltan, ahogyan azt múltbecsülő történelmi hagyományaink itt Debrecenben diktáljákT. Szűcs József jegyzete.A Debrecen Airport honlapja például annyira megy a lokálpatrióta múltidézésben, hogy a legfrissebb saját magukat érintő híradása (szokása szerint) több hónapos keltezésű. Mondhatnánk megértőleg, hogy még nem járt le a szavatossága, csak éppen amolyan másodlagos frissességű, de azért nem romlott információkkal lát el bennünket. Mármint az országos és helyi sajtóhoz képest, amely május 3-a, a honlap utolsó helyi híreinek kelte óta, több érdekességet is közölt róla. Példának okáért, ha valaki csak a honlapot nézte, nem igen érti, hogy miért szerepelt a menetrendben egy vagy két hétig egy második törökországi járat is. S ha valóban létezett ilyen, utána, vajon hová tűnt a fényesen ragyogó debreceni égboltról. Merthogy, ha honlapon nem is, de másutt azt lehetett olvasni, hogy egész nyáron útba ejti Debrecent a Pestről egy másik török városba (tehát nem Antalyába) repülő charter.

A honlap holtversenyben második legfrissebb híre, (egyébként szintén május harmadik napján kelt), azzal örvendeztet meg bennünket, hogy a reptér felkészült a nyári charterszezonra. Megnyugtató volt egész üdülési szezonban ezt olvasgatni. Különösen így augusztus végén időszerű, amikor nem az első, hanem már az utolsó turnusok utasai készülődnek a magasba. Ám ez még mindig szinte naprakész hír ahhoz képest, amely néhány éve látott ugyan ezen helyen napvilágot. Akkor ugyanis egy olyan repülőnapra invitáltak bennünket, amelyet az előző évben tartottak meg annak rendje, s módja szerint. Ám a meghívó egy évet öregedve, de abszolút változatlan külalakban (, s ez tette igazán gyanússá az invitációt,) a következő évben is felkerült a honlapra.

Ha maga a reptér, ha nem is hivatalos, de sokak szemében mérvadó szócsöve ennyire rejtőzködik, szinte csak lopakodik saját ügyeinek tálalásában, csodálkozhatunk-e azon, hogy a külföldi repüléssel foglalkozó szakösszeállítások ügyet sem vetnek arra, hogy itt mégiscsak egy működő nemzetközi reptér bújik meg az kék ég alatt. Nemrégiben például az összes európai menetrendszerű forgalmat tartalmazó táblázatból maradt ki említés nélkül. A minap egy másik gyöngyszemre akadtam. Ebben háromszáz európai reptér forgalmát stb. veszik sorra. Debrecen természetesen(?) ebben sem szerepel. Mondhatnánk túl kicsi volt a forgalma ahhoz, hogy a főtáblára kerüljön. Igen ám, de például számos olyan brit, német stb. repülőtér is szerepel benne, amelynek utaslétszáma akár jóval százezer alatt volt tavaly. A debrecenié pedig elérte a százharminc ezret. Tehát bőven Európában lenne a helye. Ezen a téren is.

Persze, amíg saját magát, s a reptér ügyei iránt érdeklődő debrecenieket nem veszi komolyabban, aligha csodálkozhatunk azon, hogy a nemzetközi szaksajtó magasról le sem néz bennünket. S ez korántsem hiúsági kérdés. Hisz például azok látogatók, üzletemberek, utaztatók, turisták, akik azokból a forrásokból tájékozód(hat)nak, amelyek meg sem említik a debreceni reptér létezését, (s ilyen források a jelek szerint bőven akadnak), mind potenciális veszteséget jelentenek a város pénztárcája, imázsa számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában