Helyi közélet

2008.06.19. 14:52

Összefogás Dobóruszkán – a Kollégiumi Kántussal

<p>Debrecen – Történelmi jelentőségű hangverseny egyik főszereplője lesz a debreceni Kollégiumi Kántus szombaton, Dobóruszkán. A koncert többek között a Kárpát-medencei nemzetek kulturális párbeszédének fontosságát hangsúlyozza.</p>

A szlovákiai telepükés római katolikus templomában Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa és Eugen Suchoň Kárpáti Zsoltár című műve csendül fel június 21-én, szombaton 18 órától, a zene ünnepén túl abból az alkalomból, hogy 100 éve született Eugen Suchoň szlovák zeneszerző, illetve Magyarország és Szlovákia fél éve csatlakozott a schengeni övezethez – tudtuk meg Berkesi Sándor karnagytól, a Tiszántúli Református Egyházkerület zeneigazgatójától.

Az est különlegessége, hogy – a szervezők tudomása szerint – először hangzanak majd el egyetlen hangversenyen a két zeneszerző nagyszabású zsoltárkompozíciói, ritka, történelmi jelentőségű élményt ígérve. A hangverseny többek között a Kárpát-medencei népek és nemzetek egymásrautaltságára, a szlovák–magyar–ukrán kulturális párbeszéd fontosságára és időszerűségére igyekszik felhívni a figyelmet, nem utolsósorban pedig az új, keleti „vasfüggöny” kialakulásának veszélyére.

Előadók
Kollégiumi Kántus, Debrecen (Kodály), Partiumi Vegyes Kar, Nagyvárad (Kodály), Miskolci Bartók Kórus (Kodály), Szlovák Filharmónikus Kórus (Suchoň), Kárpátaljai Filharmónia, Ungvár. Vezényel: Berkesi Sándor (Kodály), Korolenko Ilona (Suchoň). Tenor: Potyók Dániel (Kodály), Michal Lehotský (Suchoň). Rendező: Musa Nostra nonprofit szervezet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában