Nagyvilág

2008.06.11. 13:51

Leölik a piacokon lévő szárnyasokat Hongkongban

<p>A hongkongi hatóságok szerdán bejelentették, hogy leölnek minden, a város piacain és boltjaiban árult élő szárnyast, miután felbukkant a városban a madárinfluenza vírusa.</p>

Az emberre is veszélyes H5N1 vírust szombaton fedezték fel az egyik piacon, és azóta már három másik helyen is felbukkant. A területen lévő farmokat nem érinti a kényszervágás.

Hongkongban még szombaton 2700 madarat öltek le az egyik piacon, ahol egy rutinellenőrzéskor felfedezték a H5N1 vírust, majd elővigyázatosságból megtiltották a szárnyasok bevitelét a városba. Később azonban három újabb piacon is felbukkant a madárinfluenza, ezért a hatóságok elrendelték az összes, piacokon és boltokban lévő szárnyas leölését. Az RTHK nevű helyi televízió információi szerint nagyjából 3500 madarat pusztítanak el.

A hongkongi hatóságok közölték, hogy a terülten lévő farmokat nem érinti a kényszervágás, azok ugyanis nem fertőződtek a vírussal.

Az ENSZ Egészségügy Világszervezetének (WHO) legfrissebb, május 28-ai adatai szerint 2003 óta 383 ember fertőződött meg a H5N1 vírussal, és közülük 241-en haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!