Helyi közélet

2014.03.07. 17:56

Terek között - a Tornai Művésztelep kiállítása

Debrecen - A határokon átívelő kulturális hídépítés jegyében bemutatjuk azokat az alkotókat, alkotótelepeket, illetve alkotóközösségeket, melyek meghatározóak egy-egy határon túli régió képző- és iparművészeti életében.

Debrecen - A határokon átívelő kulturális hídépítés jegyében bemutatjuk azokat az alkotókat, alkotótelepeket, illetve alkotóközösségeket, melyek meghatározóak egy-egy határon túli régió képző- és iparművészeti életében.

Elsőként a Bódva-völgyi (Kassa Megye, Szlovákia) művészek kortárs művészeti műhelyébe nyújtunk betekintést. A Tornai Művésztelep Terek között c. kiállítása március 11-én, kedden, 17 órakor nyílik a DMK Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.).

Köszöntőt mond: Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója.

A kiállítást megnyitja: Forgács Miklós dramaturg, performer.

Közreműködik: Toldi Éva ütőhangszeres művész.

A tárlat a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ – Kassa Megye Kulturális Intézménye és a Fecsó Pál Polgári Társulás közös szervezésében létrejött rendezvények képzőművészeti alkotásaiból, a Kálvária I-II – site specific art programból, a Bódva- völgyi művésztelep munkáiból, illetve különféle fesztiválok akciófestészeti alkotásaiból válogat. A rendezvényeken olyan képzőművészek vesznek részt, akik valamilyen formában kötődnek a Tornai Művésztelep vizuális műhelyének munkájához, amelynek céljai között szerepel a kortárs művészet népszerűsítése – ezen belül is egyre nagyobb hangsúlyt kap a kortárs szakrális művészet talajának megteremtése a Bódva-völgyében –, valamint workshopok, képzőművészeti- és irodalmi műhelyek, alkotótáborok folyamatos működtetése a régióban.

A most kiállított alkotások főként a régió kulturális, építészeti, természeti, életmódbeli és mondavilágot tükröző jellegzetességeire építenek, miközben a térség jelentős problémáival is igyekeznek szembesülni és szembesíteni. A művésztelep és a kulturális központ képzőművészeti programjaiban eddig körülbelül harmincan vettek részt.

A kiállításon szereplő alkotók:

Cselényi Árpád, Csernok Barnabás, Dudás Bálint, Éliás Ádám, Fecsó Yvett, Fecsó Szilárd, Forgács Miklós, Király Zsuzsanna, Komjáti Zsolt, Pribék Gábor, Raček Eszter, Szunyog Júlia, Tóth József, Zatroch Viktória.

A kiállítás április 2-ig tekinthető meg hétköznapokon 9-18 óráig.

- Debreceni Művelődési Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában