Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.21. 12:09

A határ megúszta a viharokat

<p>Nyíregyháza - Nem okozott komoly károkat megyénkben, csupán néhány szatmári település gyümölcsöseiben tett kárt a lokálisan hullott jégeső, s itt-ott megdőlt kalászos gabonát hagytak maguk után az elmúlt napokban megyénken átvonult zivatarok - tudtuk meg a megyei agrárkamarai szaktanácsadóktól.</p>

A közelmúltban két alkalommal is esett jég Fehérgyarmaton és környékén: Kisarban, Cégénydányádon, Csegöldön és korábban Gyügyén. Az érintett településekről 50-60 százalékos jégkárt jeleztek a gyümölcsösökben, tájékoztatott Mészáros Ferenc.

A beregi részen a zivatarok idején viharossá erősödött szél helyenként megdöntötte a „kövérebb„ őszi búza, illetve árpa állományokat, ám mivel még kalászhányás előtti stádiumban van a növényállomány, nem jelent automatikus terméskiesést, legföljebb majd egy nehezebb betakarítást, tudtuk meg Bodnár Csabától, illetve Esze Tibortól.

A megye többi részén még ennyi – a határt érintő – viharkárról sem szereztünk tudomást. A Dél-Nyírségben inkább még a további esőkért „imátkoznak„ , mert bár a legutóbbi két alkalommal lejött úgy 15 milliméter csapadék, bizony még elkelne legalább ugyanannyi, hogy a talajoknak a növénytermesztő gazda számára is megfelelő nedvességállapota kialakuljon.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!