Majd, ha bolond lenne

Nyíregyháza, 2015. november 17. Egy licitáló a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földmûvelésügyi Fõosztály Növény és Talajvédelmi Osztályának épületében tartott földárverésen Nyíregyházán 2015. november 17-én.
Nyíregyháza, 2015. november 17. Egy licitáló a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földmûvelésügyi Fõosztály Növény és Talajvédelmi Osztályának épületében tartott földárverésen Nyíregyházán 2015. november 17-én. - © MTI Fotó: Balázs Attila
Amikor a sárréti gazda hírét vette, hogy a pletykák szerint mennyi lesz arrafelé a földliciten egy aranykorona kikiáltási ára, káromkodott egy egészségeset, mondván: a szabadpiacon olcsóbban megvehetem. Nem tudom, hogy azóta csillapodott-e már a dühe, de az biztos, hogy az első földárverések tapasztalatai az ő félelmét látszanak alátámasztani. Petneházi Attila jegyzete.

Olvasom a hírekben, hogy Érden 1 (nem tévedés, 1) licitáló akadt, másutt talán három, de táblaerdőt eddig biztosan nem láthattak a kalapácsos emberek az országban sehol.

Hajdú-Biharban csak a jövő héten kezdődik a földlicitek sora, és azt kell mondjam, hogy az előzetes érdeklődés jelentős. Az agrárkamara által rendezett minapi tájékoztatón például több százan zsúfolódtak össze, amiből persze nem feltétlenül következik az, hogy az árveréseken is egymás sarkát tapossák majd a jó magyar földre áhítozó gazdák. Ráadásul néhány napja a szabályozás is puhult, hiszen a „helyben lakó, magyar állampolgárságú, földműves” definícióból a magyar jelző kikerült, ergo: külföldi magánszemély is licitálhat az állami földre, ha a kritériumoknak egyébként megfelel.

Már csak kettőt kell aludni, és kiderül, hogy a szűkebb pátriánkban kinek, mennyit ér az annyi. Nem szeretnék vészmadár lenni, de túl sok olyan parasztembert nem ismerek, aki önként és dalolva fizet súlyos tíz- vagy akár százmilliókat egy olyan állami birtoktestért, aminek a hasznát még évtizedekig a jelenlegi haszonbérlője szedheti.

– Petneházi Attila –
hirdetés