Magyarország

2019.02.22. 14:29

Nemes szolgálat ez, tehetséggel, tudással

Budapest - A Magyar Ápolási Egyesület ötletére az Országgyűlés határozatban ismerte el a magyar ápolók napját.

Budapest - A Magyar Ápolási Egyesület ötletére az Országgyűlés határozatban ismerte el a magyar ápolók napját.

A Magyar Ápolási Egyesület 2011. február 19-én ünnepelte először Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját hagyományteremtő szándékkal mint a magyar ápolók napját. Az egyesület 1999-ben létrehozta a Kossuth Zsuzsanna-díjat, melyet minden évben az ápolók nemzetközi napján adtak át, Florence Nightingale születésének évfordulóján (május 12.). Az elnökség javasolta, hogy a jövőben ezt a díjat immár a magyar ápolók napján adhassák át. Indoklásukban azt írták, hogy nemcsak fontosnak, de időszerűnek is látják, hogy a magyar ápolók példaképe a figyelem középpontjába kerüljön. A Magyar Ország­gyűlés végül egyik 2014-es határozatával február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját a magyar ápolók napjává nyilvánította.

Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete alapköve volt a hazai ápolás fejlődésének, ami négy évvel megelőzte Florence Nightingale tevékenységét. Elismert tény, hogy az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc katonai egészségügye és az önkéntesek bevonása az ápolásba jóval megelőzte saját korát. Mégis, Kossuth Zsuzsanna neve a nagy történelmi személyiségek neve mellett elhalványultnak tűnik, pedig ő volt az első, aki az önkénteseket bevonta a betegápolásba.

Legyen örömünnep

„Minden magyar ápoló számára egyik legnagyobb örömünnep kell, hogy legyen február 19-e. Célunk, hogy minden kolléga és a társadalom tagjai is ismerjék meg a magyar ápolók példaképét, a magyar történelem azon nőalakját, aki az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején az események véres káoszában mint országos főápolónő olyan minőségű, előremutató változást hozott létre, ami a világon elsőként hazánkban valósult meg. Kossuth Zsuzsanna szellemi hagyatékának felismerése a feladatainkra is figyelmeztet bennünket, amiből erkölcsi kötelességünk tanulni, és ezt az örökséget a kornak megfelelően kell feldolgozni és továbbadni” – áll az egyesület közleményében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!