Magyarország

2019.01.29. 20:08

Napok óta nem jár a csegei komp

Tiszacsege - Ha ilyen marad az időjárás, nem lesz hosszan tartó a jégzajlás.

Tiszacsege - Ha ilyen marad az időjárás, nem lesz hosszan tartó a jégzajlás.

Jégzajlás miatt napok óta üresen, egy helyben áll a tiszacsegei komp. A Tiszán több tíz kilométer hosszan áll a jég, s bár a látványa gyönyörű, közlekedni rajta veszélyes. A kényszerpihenőre ítélt átkelőhajónál találkoztunk Lévai Zoltánnal, a Tiszacsegei komp üzemeltetőjével, akivel a jelenlegi jégzajlásról beszéltünk:

– Január 25-én kellett megállnunk, de már az azt megelőző napokban is különböző méretű és vastagságú jégtáblák jöttek le a folyón. Pénteken annyira összeállt a jég, és annyira megerősödött a víz felszínén, hogy már veszélyes lett volna elindulni, így a kompközlekedést megállítottuk – mondta el Lévai Zoltán.

A két szomszédos kompnál hasonló a helyzet, Tiszakeszinél és Tiszadorogmánál is egybefüggő jégréteg van a vízen, az utóbbi előtt van egy nagy kanyar, valószínűleg ott akadt meg, és torlódott fel a jég.

Kedd délelőtt a zord Tisza partján enyhe, napos idő fogadott minket, mely a jégzajlás elmúlásának is igen kedvező.

– A jég vastagsága elég rapszodikus, vannak foltok, ahol egyáltalán nincs jég, de ahol feltorlódott, ott eléri a 10 centiméter vastagságot is. Úgy tűnik a következő napokban a nappali hőmérséklet pozitív tartományban lesz, ez jótékony hatással van a jégre, olvad, vékonyodik. Ha ilyen marad az időjárás, akkor nem lesz hosszan tartó jégzajlás, mert a víztetején lévő hókása néhány nap alatt el fog olvadni – vélekedett a komp üzemeltetője.

Jégzajlás van, veszély nincs

Az idei január végi jeges állapot mondhatni teljesen normális, meg sem közelíti a 2017 februárjában történteket, amikor ötven centiméter vastag jégréteg alakult ki, s a tartósan -10 Celsius fok alatti hőmérséklet miatt acélos jégtáblák fedték a kanyargó Tiszát. Két évvel ezelőtt a hirtelen jött felmelegedés következében kialakult áradás feltépte a jeget, s annak megindulása hatalmas károkat okozott. Most azonban nincs veszély, éjszaka nem hízik a jég, és hirtelen nagy olvadásra sem számítanak az előrejelzések alapján.

A tiszacsegei komp gazdasági és idegenforgalmi szempontból is igen jelentős a város életében.

– Jó helyen van a kompunk, egy nagyon jó surranópályát jelentünk Miskolc irányába, illetve ha átmegyünk a komppal a túloldalra, akkor itt van 18 kilométerre az M3-as autópálya. Jegesedés, vagy árvíz idején, amikor nem jár a komp, körbe kell menni annak, aki át akar jutni a túloldalra. Fent Tiszaújvárosnál van legközelebb híd, az alsó szakaszon pedig Tiszafürednél, mind a két híd körülbelül 30 kilométerre van. De ha valaki közvetlen a túloldalra akar átjutni, annak az 60-70 kilométeres kerülőt kell tennie – tudtuk meg Lévai Zoltántól.

A kompnak nincs menetrendje, ha van utas, azonnal indul a komp, a túloldalra akár kerékpárosért is átmennek.

Katasztrófaturizmus

Az elmúlt hétvégén a katasztrófaturizmus is tapasztalható volt a megye határában lévő településen. Több százan voltak kíváncsiak a jeges Tiszára, melynek élővilága kis mértékben alakult át csupán télire.

– A két évvel ezelőtti jégzajlás zavarta a halakat, de idén télen az aktív halak ugyanúgy mozognak, a vermelő halak pedig vermelnek probléma nélkül. A jegesedés beálltával megfigyelhető, hogy a környező szabad vizekről a vadkacsák, a hattyúk ide jönnek, rengeteg kormoránunk van, az utóbbinak nem nagyon örülünk – mondta el a komp üzemeltetője, miközben a jeges Tiszán több vadkacsa is sütkérezett a délelőtti enyhe napsütésben.

Szükség van a kompra

A fehérbe és szürkébe burkolózott kompállomásról Tiszacsege központjába vezetett utunk, ahol néhány helyi lakossal szóba elegyedtünk. Szilágyi Sándor éppen a postára tartott, egy szakaszon elkísértük őt, miközben elmondta, már évtizedek óta nem jár át a túlpartra. Horgászni ugyan ki szokott menni, de azt is csak a csegei oldalon. A komp és a folyó turisztikai vonzerejét azonban ő is tapasztalja.

– Május végétől szeptemberig nagyon sokan vannak itt, mindenfelől jönnek a csendes, vadregényes táj miatt – mondta el Szilágyi Sándor.

A György házaspárral az orvosi rendelő előtt találkoztunk, lányuk Miskolcon lakik, komppal rövidebb az út odáig.

– Jó a komp, ez az ország egyik legjobb kompja; tankot, mezőgazdasági gépeket is át tud vinni. Reméljük, hétvégére felolvad a jég, mert a lányunk jönne haza Tiszacsegére, az átkelőn rövidebb az út, nincs olyan nagy forgalom és a mellékút is jó. Nagy szükség van a kompra – vélekedett dr. György István.

- Kiss Dóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!